відразу скажемо, що найкорисніший спосіб — з'їсти ягоди сирими. І ніяке варення зі свіжими ягодами не зрівняється ніколи. Тільки ось яка справа: фрукти і ягоди доступні в свіжому вигляді всього кілька тижнів на рік, а насолоджуватися їх смаком хочеться цілий рік і цілодобово. Взимку ж зовсім несезон ,і урвати хоч крихту літніх вітамінів — за щастя.
в першу чергу, саме для цього і вариться варення. Зробимо виняток для малинового варення і скажемо про нього окремо: малинове варення лікувальний, тому його заготовляють як лікарський засіб, і в цьому випадку слід особливо ретельно підійти до його варінні.
- найкорисніший спосіб — варення-п'ятихвилинка. Ягоди не кип'ятяться довго, але кілька разів в сиропі доводяться до кипіння. При такому способі ягоди зберігають максимум користі. І часто залишаються цілими, не розвалюються.
- спосіб дієтичний — і використанням агар-агару. Норма цукру зменшена, а в ролі консерванту виступає агар-агар, який сильно загущує варення. Спосіб ідеальний для джемів.
- найлегший спосіб — просто проварити ягоди в сиропі до необхідної консистенції.
але звичайно, як би не було корисно варення, дуже важливо, щоб воно було смачним і заповнювало недолік ендорфінів в організмі. А також враховуйте інші правила варіння варення на зиму.