час читання —3 хв.
попереднє відварювання грибів перед смаженням — обов'язкова умова для лісових грибів, зібраних власноруч. Особливо, якщо це умовно-їстівні гриби. Необхідність варіння перед обсмажуванням обумовлена декількома факторами:
- очищення грибів від містяться в них незначних токсинах, здатних викликати отруєння;
- усунення гіркоти. Цим грішать якраз умовно-їстівні гриби, що містять молочний сік;
- позбавлення від личинок комах, якщо вони залишилися непоміченими при обробці грибів після збору.
Якщо ж гриби були вирощені в штучно створених умовах (наприклад, гливи або печериці), то можна обійтися і без варіння. Отруйних речовин печериці та гливи не містять, тому смажити їх можна відразу після покупки в магазині.
Час попередньої варіння залежить від виду грибів. В середньому, цей показник становить близько 20 — 30 хвилин. Перетравлювати також не рекомендується — гриби втрачають свою користь. Гриби заморожені перед варінням розморожують.