який картопля корисніше, варений або печений, залежить від того, в якому вигляді він варився або запікався.
При варінні картоплі , особливо очищеного, в воду переходить не тільки крохмаль, що міститься в цьому продукті, а й інші цінні речовини. Вітаміни при варінні картоплі, на жаль, здебільшого втрачаються. Крім того, якщо картопля вариться очищеним, втрачається міститься в ньому калій — незамінний для людського організму мікроелемент, корисний для зміцнення серцево-судинної системи. Бульби картоплі, які варяться неочищеними, також втрачають містяться в них вітаміни і мінерали, проте в меншій мірі.
для збереження корисних речовин доцільніше картопля запікати. Навіть очищений, в запеченому вигляді він втрачає менше цінних властивостей, ніж при варінні. Неочищений ж картопля зберігає не тільки більшу частину вітамінів, але і мінеральні речовини, що містяться в шкірці. Для цього його можна запекти в духовці — наприклад, в солі.