Краща турка для кави — мідна або керамічна, що має традиційну конусоподібну форму з дотриманням певних пропорцій. Шийка турки має бути вдвічі вже дна — така форма сприяє збереженню аромату і смаку напою при варінні. Потовщене дно — теж важлива частина хорошої турки, тому що при повільному рівномірному нагріванні смак кави розкривається повніше.
ручка турки повинна бути дерев'яною або бакелітовою, прикріпленою до корпусу болтами. Такі ручки міцно тримаються і не нагріваються занадто сильно. Пам'ятайте, що варити каву слід тільки в гарному настрої, а опік або перекидання турки може значно його зіпсувати.
найпопулярніший обсяг турки — 250-350 мл.цього достатньо, щоб зварити 2 чашки кави. Якщо любителів напою в сім'ї більше, то варто вибрати модель об'ємом від 500 мл.
колір турки теж має значення. Він повинен бути насичено-глибоким, як у міді з ефектом патини або старовинної кераміки, що не тільки надає посуді благородний вигляд, але і полегшує догляд за нею. З тією ж метою краще вибирати моделі без зайвого декорування — накладні декоративні елементи складно чистити.