приготування холодцю — процес не складний, але вимагає дотримання всіх основних правил варіння . Так, важливо, щоб води в каструлі було достатньо, вогонь на плиті мінімальний і час варіння — довгий. Проте, через недосвідченість кухаря іноді трапляється, що вода википіла. Тут можливо 2 варіанти:
— якщо ви це виявили в процесі приготування, то просто долийте необхідну кількість води. Холодець встигне взяти потрібну кількість колагену з м'яса і кісток і згодом загуснути.
— якщо вода википіла повністю, то варіанти два: або використовувати м'ясо в тому вигляді, в якому воно зварилося, або використовувати для подальшого приготування желатин. Смак трохи програє, але блюдо ви врятуєте. Можливо, вийде в результаті не холодець, а холодець, і його можна зробити дуже красивим, прикрасивши вареними овочами і яйцями . Якщо вода перевикипела і м'ясо почало сохнути або навіть смажитися — тут звичайно треба перетравлювати холодець з нуля.