картоплю можна варити як в киплячій, так і в холодній воді — вона звариться до готовності і буде поживна в будь-якому випадку. Але для збереження максимуму вітамінів краще дотримуватися простого правила — вибирати температуру в залежності від того, чи буде очищена картопля перед варінням. Картоплю в шкірці («в мундирі») варять у холодній воді, очищену ж слід класти в киплячу воду. У холодній воді крохмаль, що міститься в картоплі, розчиняється, в гарячій він утворює склад, подібний клейстеру. Тому картопля, опущена в киплячу воду, обволікається крохмалем, завдяки чому зберігає майже всі містяться в ній вітаміни.
є думка, що в киплячій воді картопля виходить смачніше, однак на практиці особливої різниці в смаку немає. Картоплю в кубиках завжди краще класти в киплячу воду.
ще важливий нюанс про воду: багато води для варіння не потрібно, достатньо такого обсягу, щоб вона покривала картоплю на 1-2 пальця. Незалежно від того, коли вода закипіла — до закладки картоплі або після — кипіти вона повинна несильно. Каструлю, в якій вариться картопля, потрібно нещільно закрити кришкою — це теж допомагає зберегти вітаміни в овочі.
Почитайте ще правила, як і скільки варити картоплю .