Як просто солити кавуни
продукти
Кавуни — 5 кілограм
на кожен літр розсолу
кріп — кілька гілочок
часник — 6 зубців
запашний перець — 6 горошин
гострий перець свіжий (можна замінити сушеним) — 1/3 стручка
сіль (в ідеалі, морська) — 1 столова ложка
цукор — 1 столова ложка
Як швидко зробити солоні кавуни
1. Кавуни вимити, зрізати верхній і нижній кола.
2. Нарізати кавуни колами товщиною 3 сантиметри, кожне коло великими трикутниками товщиною 3 сантиметри.
3. Щільно укласти кавуни в банки.
4. Тонкою цівкою залити кавуни окропом, накрити банки кришками і залишити при кімнатній температурі до повного охолодження (близько 2-3 годин).
5. Очистити, помити і нарізати пелюстками часник, відміряти необхідну кількість спецій.
6. Злити рідину з банок в каструльку, додати сіль і цукор виходячи з кількості розсолу.
7. Поставити розсіл на вогонь, довести до кипіння, викласти спеції і кип'ятити розсіл 1 хвилину після закипання.
8. Залити розсолом кавуни, закатати банки кришками, укутати в теплу ковдру і залишити настоятися і охолонути.
9. Банки з засоленими кавунами прибрати на зберігання. Через 2-3 тижні кавуни будуть готові до вживання.
Як швидко засолити кавуни
продукти
кавун — 2-2, 5 кілограма
сіль — 2 столових ложки з гіркою
цукор — 1 столова ложка
гірчиця в порошку — 1 столова ложка
як зробити солоні кавуни за 2 дні
1. Кавуни нарізати не великими трикутниками разом зі шкірою.
2. Всипати в глибоку миску сіль, цукор і гірчицю.
3. Кожен шматок кавуна обваляти в цій суміші і щільно один до одного викласти в каструлю.
4. Закрити каструлю тарілкою або кришкою меншого діаметру.
5. Зверху на кришку покласти гніт — наприклад, каструлю меншого діаметру, наповнену водою.
Фкуснофакти
— смак солоного кавуна — пряного кавунового вина.
— кісточки при засолюванні кавунів видаляти не обов'язково, але бажано, щоб трапеза не переривалася на виколупування кісточок з закуски.
— час засолювання кавунів — від півроку до 8 місяців. Щоб прискорити термін засолювання до 12 годин, необхідно за допомогою товстої голки наколоти кірку кавуна в 10-12 місцях, або взагалі засолювати кавуни без кірки.
— При наколюванні кавунових кірок для прискорення засолювання важливо розуміти, що в ній при засолюванні не збережеться газ, а значить готові солоні кавуни не володітимуть приємною газованої різкістю.
— солоні кавуни подають як закуску і як напій, вичавивши з кавунів сік в графин.
— кількість розсолу для кавуна необхідно підбирати з урахуванням кількості кавунів і розміру нарізаються шматочків; так, на кавун вагою 5 кілограм необхідно 5 літрів розсолу, якщо нарізати його крупно, і 3 літри, якщо нарізати кавун не крупно.
— Сезон засолювання кавунів — у вересні-жовтні.
— для засолювання підходять невеликі (до 2 кілограм) стиглі тонкокорие соковиті кавуни, тоді солона заготовка вийде м'якою і соковитою. Рекомендується використовувати для заготівлі на зиму щільні частини кавуна, щоб готові солоні кавуни не втратили форму при обробці і зберіганні.
— шматочки кавуна для засолювання повинні бути такими, щоб легко проходити в банку.
— за смаком, кавуни можна солити як з кіркою, так і без неї. Вживати аналогічно. якщо разом залишилося багато кавунових кірок — можна засолити їх окремо.
— щоб надати солоним кавунам особливий аромат, можна викласти на дно кожної банки по парі листя черешні, вишні, смородини, хрону, суцвіття кропу або селера, а для солодкого відтінку перед тим, як покласти кавуни в банку, кожну банку змастити кожну медом. Щоб зробити кавуни злегка гострими, слід додати в банки по невеликому шматочку гострого перцю. Щоб злегка підкислити кавуни, можна додати в кожну банку 20 мілілітрів 9% оцту на кожну банку.
— так як солоні кавуни — газований продукт, є ризик вибуху заготовок при зберіганні. Щоб банки не вибухнули, необхідно в кожну з них додати 1,5 грама аспірину або на кожен літр банки 1/3 чайної ложки. Також для тривалого зберігання заготовки в готові солоні кавуни додають пару столових ложок оцту 9%.
— щоб зробити солоні кавуни в банку з ефектом «як з бочки», в кожну банку з кавунами слід додати по 1 невеликому дубовому брусочку і парі дубового листя.
— засолювання кавунів — не тільки приємне проведення часу, але і справа для користі бюджету: 1 кілограм солоного кавуна коштує 175 грн./1 кілограм, а продукти для заготівлі того ж 1 кілограма — 25 грн. (Ціна дана на червень 2019).