час читання —1 хв
В'язка гречана каша — зовсім не та, що подається на гарнір красивою гіркою. В'язка каша може бути різної густоти: дуже густий, хоч накладай купою, або розтікається в тарілці. Незалежно від густоти, в'язку кашу люблять за її приємну м'яку консистенцію, іноді вважаючи за краще її «сухуватою» розсипчастою гречці навіть на гарнір. Домогтися в'язкості допоможуть 3 прийоми, які використовуються разом:
- пропорція води і гречки для в'язкості — 4: 1. Наприклад, на півсклянки гречки 2 склянки води, молока або їх суміші.
- час варіння має бути збільшено — не 20 хвилин, як для розсипчастого гарніру, а все 40-50. За цей час крупа гарненько набубнявіє і розвариться, що посприяє в'язкості. Для більшого ефекту кашу рекомендується гарненько настояти під кришкою.
- заважайте кашу! Перемішування сприяє розчиненню гречки в рідині, тому чим більше ви заважаєте кашу, тим більш в'язкою вона буде.
ось і все — тепер каша розтікається на тарілці, зате вона дуже соковита і абсолютно не «обтяжлива» для шлунка.