замочувати квасолю перед приготуванням необхідно для кращого її засвоєння організмом без порушення нормальної роботи травної системи. Квасоля містить олігосахариди, які організм людини не перетравлює через відсутність потрібного ферменту, що призводить до підвищеного газоутворення в кишечнику. У складі квасолі є також антінутрієнти, які захищають квасолю від передчасного проростання, але негативно впливають на шлунково-кишкового тракту людини.
тільки тривале замочування і варіння допомагає нейтралізувати всі ці речовини і активує спеціальні ензими, що допомагають організму перетравлювати квасоля і засвоювати вітаміни і мінерали , в ній містяться. Крім того, зерна квасолі можуть бути сухими. Під час замочування вони поглинають воду і стають м'якшими, завдяки чому час варіння значно скорочується.