час читання —3 хв.
томатний соус замінюється:
- свіжими або солоними томатами. Досить покласти потрібний обсяг овочів в блюдо і потовкти їх виделкою, щоб отримати сік. М'якоть витягувати необов'язково.
- томатною пастою, розведеною у воді. Більшість соусів роблять з пасти, розбавляючи водою. Можна додати трохи солі і спецій за смаком.
- аналогічно попередньому варіанту, можна використовувати томатну пасту, але з вершками.
- мариновані у власному соку помідори здатні замінити соус при гасінні. Особливо, якщо блюдо включає м'ясний фарш.
- Соус барбекю виготовлений на основі томатної пасти з використанням оцту. Тому його смак нагадує томатний соус. Відповідно, він може використовуватися в приготуванні страв замість останнього.