Як варити рис жасмин
знадобляться — 1,5 склянки води на склянку рису жасмин
як варити рис жасмин в каструлі
1. Рис перебрати, викинути темні рисинки, помити.
2. У товстостінну ємність для варіння, бажано чавунну, налити воду з розрахунку 1,5 склянки води на склянку рису жасмин.
3. Рис жасмин покласти в ємність з водою, підсолити за смаком, помістити на великий вогонь.
4. Дочекатися закипання, до тихого зменшити вогонь, готувати 20 хвилин, не заважаючи, не відкриваючи ємність, не доливаючи води — у каструльці потрібно зберегти максимум пара.
5. Після 20 хвилин варіння рису прибрати каструльку з конфорки, відкрити кришку, акуратно збити рис виделкою, щоб він вспушился, закрити кришкою, відставити потомитися 5 хвилин.
як варити рис жасмин на пару в каструлі
1. Рис перебрати, викинути темні рисинки, помити.
2. Покласти рис жасмин в металеву сітку або мусліновий мішечок, які підходять до діаметру каструлі для варіння рису.
3. У каструлю налити невелику кількість води — 300-350 мілілітрів.
4. Помістити каструлю на помірний вогонь, дочекатися кипіння.
5. Зменшити вогонь до тихого.
6. Металеву сітку або мусліновий мішечок з рисом помістити в каструлю з невеликою кількістю води, накрити кришкою.
7. Тримати каструлю з рисом на конфорці 20-25 хвилин до його розм'якшення.
Як варити рис жасмин на пару в мультиварці
1. Рис перебрати, викинути темні рисинки, помити.
2. Замочити рис жасмин в холодній воді на кілька годин.
3. Знову промити вимочений рис, покласти в мультіварочную кошик-пароварку, якщо дірочки в ній занадто великі, застелити дно фольгою, зробити в ній маленькі дірки шилом або голкою.
4. Зверху на рис посипати сіль за смаком.
5. Налити в кошик-пароварку мультиварки воду, виходячи з розрахунку три склянки води на один — рису.
6. Закрити мультіварочную чашу, на 40 хвилин включити режим «Варка на пару».
7. Після сигналу про завершення варіння, не відкривати мультиварку ще 5 хвилин, щоб рис потомився.
Фкуснофакти
— рис жасмин — ароматний довгозернистий, білий тайський рис.
— Рис жасмин росте тільки в певній частині Таїланду. Зараз весь тайський рис жасмин, що йде на експорт і на внутрішні потреби, виробляють 5 мільйонів фермерів на північному сході країни. У 1990-х роках влада Таїланду пробували розширити ареал вирощування цього сорту рису, але урожай виявився набагато гірше за якістю.
— Назва рис жасмин отримав завдяки своєму аромату, який нагадує пахощі білої квітки жасмину.
— Рис жасмин — головний гарнір в Таїланді. Його готують з гострими спеціями і подають до риби, м'яса, морепродуктів, з овочами або як самостійне блюдо, приправлене устричним або рибним соусом. Також тайці роблять з рису жасмин солодкі десерти з кокосовим молоком і фруктами.
— для готування рису жасмин використовують мінімум води, так як він повинен переважно не варитися, а пропарюватися. Тому при варінні рису жасмин в каструлі важливо дотримуватися пропорції води: на один стакан рису — півтори склянки рідини. Тайські кухарі поміщають промитий рис в муслінові мішечки, зав'язують їх і підвішують в пароварці. Правильно приготований рис жасмин виходить розсипчастим, м'яким і добре тримає форму.
— якщо попередньо замочити рис жасмин в холодній воді на кілька годин, час варіння скоротиться для кожного гаджета на 10 хвилин.
— вартість рису жасмин — від 85 грн./1 кілограм (в середньому в Києві на червень 2017 року).
— калорійність рису жасмин — 338 ккал/100 грам.
— термін придатності рису жасмин — 1 рік.