2 способи варити рис по-іранськи
- Кате — зберігає максимум користі. Рис заливають холодною водою так, щоб до кінця приготування вона вся вбралася. Це приблизно на півсклянки більше, ніж крупи — вода повинна покривати її на 1 см.після закипання рис потрібно пару раз перемішати. Коли рідини не залишиться, по краях каструлі налийте трохи олії, щоб утворилася хрустка скоринка. Вогонь зробіть мінімальним, покладіть під кришку тканину і млоїте хвилин 20-30.
- Абкеш — менш калорійний варіант. Рис кладуть в киплячу воду і, довівши до напівготовності, відкидають на друшляк. Потім частина рису потрібно викласти на дно каструлі тонким шаром, додати трохи шафрану і 2-3 ст.л. гарячої води. Перемішати і злегка полити олією. Далі включаємо сильний вогонь, викладаємо гіркою залишився рис. Через 1-3 хвилини (коли піде пар) накриваємо рушником і кришкою. Газ зменшуємо до мінімуму і залишаємо нудитися на 20 хвилин.
в обох випадках рис потрібно ретельно промити перед приготуванням і додати за смаком сіль.
Фкуснофакти
Іранський рис завжди довгозерний, виключно білий і розсипчастий. Існує безліч різних сортів. Найбільш улюблені серед корінних жителів Ірану — тарем, Садрі і бінам, а також Індонезійська басматі. Свіжозібраний рис іранці не використовують в їжу, а попередньо зберігають від 6 місяців до 2 років. Залежно від способів обробки, розрізняють пропарений, копчений, очищений і напівочищений рис.