Як варити рис басматі
знадобляться — 1 стакан басматі, 3 склянки води
1. Перебрати рис басматі, викласти в дрібне сито. Промивати під струменем води так довго, щоб вода стала прозорою. Вода для промивання потрібна тільки холодна, гаряча сліпить крохмаль і, відповідно, зробить рис злиплим.
2. Викласти басматі в глибоку ємність, залити 500 мілілітрах води. Залишити в такому стані на 1 годину.
3. Злити з басматі воду, залишити при кімнатній температурі 10 хвилин.
4. Пересипати продукт в каструлю, залити окропом (на один стакан рису необхідно взяти 3-4 склянки води), підсолити за смаком (0,5-1 чайна ложка солі), додати спеції.
5. На невеликому вогні довести вміст каструлі до повторного кипіння, варити 5 хвилин при регулярному помішуванні (без замочування — 10-15 хвилин).
6. Вогонь зменшити до самого мінімального (вода повинна лише злегка пузиритися), каструлю накрити кришкою, варити еше 10 хвилин, потім настояти 10 хвилин.
Ваш басматі готовий!
Варити даний сорт рису довше зазначеного часу не слід, інакше зерно почне виділяти крохмаль, що призведе до утворення липкої консистенції — вийде каша. Крім того, перетриманий рис басматі може пригоріти до дна каструльки.
ситуації при варінні рису
якщо рис вийшов як каша
Варіантів кілька:
1. Якщо рис готується, наприклад, для плову або іншої страви, де критичний саме розсипчастий рис, то необхідно зварити рис з нуля. Якщо всі умови варіння були дотримані — слід взяти для варіння інший рис, відповідний для страви.
2. « Кашу» вранці можна обсмажити з яйцем, або приготувати рисову запіканку.
3. Розварився рис підійде для приготування фаршированих перців або голубців.
4. Також на рисової« каші » можна зварити суп.
чи потрібно заважати рис при варінні
Не тільки не потрібно, але і не можна. Якщо заважати рис під час варіння, він перетвориться в кашу.
що робити з недовареним рисом
Якщо рис варився належний час і під закритою кришкою, слід додати чверть склянки води і варити ще 3 хвилини. Потім спробувати рис і при необхідності повторити процедуру.
Якщо з'ясувалося, що вчора зварений рис виявився сухуватим, поварити рис з водою і маслом — він стане м'якше вже через 5-7 хвилин варіння.
Якщо виявився недовареним остиглий рис для суші — то доварити його практично неможливо, тому що його властивість злипатися після додаткової варіння вже не відновиться.
що робити, якщо в каструлі закінчилася вода, а рис ще не готовий
Якщо вода випарувалася, а рис сухуватий — необхідно додати окропу (півсклянки окропу на 1 склянку рису), не перемішуючи рис, і варити рис ще 3-4 хвилини, потім спробувати на смак.
як надати рису гарний колір
Можна надати колір рису, якщо додати спеції. Щоб рис став жовтим, необхідно додати каррі або куркуму (на 1 склянку сирої крупи — 1 чайну ложку з гіркою). Щоб приготувати бордовий рис, його після варіння рекомендується обсмажити з невеликою кількістю буряка (1 склянка рису — 1 буряк середнього розміру). Для оригінальної подачі можна частина рису зварити жовтим, частина бордовим — і змішати або подати на тарілці поруч.
пропорції при варінні рису
скільки рису треба на 2 і 4 порції
На 4 великі порції гарніру з рису досить 1 склянки крупи.
у скільки разів рис збільшується при варінні
При варінні рис збільшується в об'ємі в 3 рази. У вазі приблизно той же — з 150 грам сирої крупи вийде 400-430 грам вареного рису.
про зберігання рису
як зберігати варений рис
Рис зберігають накритим 3-4 дні в холодильнику.
є старий рис, чи можна його варити
Якщо рис Старий — він швидше за все буде кашею, такий рис не рекомендується промивати, краще його використовувати для супів-пюре і каш.
сорти рису і час варіння
за типом зерна:
— довгозерний рис: тонкі зерна, довжиною до сантиметра, не злипається при варінні, їдять з м'ясом або рибою. Варити 20 хвилин, пропорції води і довгозерного рису — на 1 склянку рису 2 склянки води.
— середньозерний рис: дрібні зерна довгою півсантиметра, овальної форми, готують в супах, паельях і різотто, кашах і плові. При варінні більш в'язкий. Варити напівпрозорий середньозерний рис 15 хвилин, потім настояти під кришкою 10 хвилин. Білий середньозерний рис замочити у воді на 20 хвилин, потім варити в тій же воді 15 хвилин. Пропорції води і среднезерного рису — на 1 склянку рису 2,25 склянки води.
— круглозерний рис — рис з круглими зернятками, при варінні добре злипається, тому для приготування суші і запіканок він ідеальний. Варити 20 хвилин після закипання. Пропорції води і круглозерного рису — на 1 склянку рису 2,5 склянки води, тому що він дуже добре вбирає вологу.
Про користь рису
користь рису
Найбільш корисним вважається нешліфований рис, тому що багато вітамінів і амінокислоти містяться саме в оболонці рису.
дітям від 5 місяців можна пропонувати рис в рисовій каші.
обробка рису — і користь
—
білий рис
: шліфований рис, який втратив вагому частину корисних властивостей.
— Рис з жовтуватим відтінком —
пропарений рис
, в якому збережені корисні якості. Пропарений рис при варінні не злипається, але може поступатися іншим видам рису за смаковими якостями.
—
коричневий рис
: найкорисніший рис, до нього привчають з дитинства, в ньому збережені найкорисніші вітаміни і амінокислоти. Ідеальний рис для дитини.
—
Дикий рис
: чорний рис і довге зерно, містить велику кількість вітамінів, мінералів і клітковини.
енергетична цінність вареного рису
Калорійність вареного рису — 100 кал/100 грам.
ціна рису — від 32 грн./1 кілограм (дані в середньому в Києві на Червень 2020 року).
Рис і розвиток
2 відомих компанії почали свою історію з виробництва і обробки рису. Японська компанія Sony в 1946 році придумала прилад для варіння рису, одне з перших своїх винаходів. А корейська Samsung в 1930-х виробляла рисове борошно.