Як варити середньозерний рис
знадобляться — 1 склянка рису, 2 склянки води
1. Каструлю наповнити холодною чистою водою, підсолити. Пропорції води і рису — 1: 2.
2. Помістити каструлю на плиту, на високому вогні рідину довести до кипіння.
3. У момент закипання засипати в ємність среднезерний рис, ретельно розмішати продукт, вогонь зменшити.
4. Кришкою закрити каструлю, залишивши отвір для того, щоб виходив пар. Варити рис середньозерний 25 хвилин.
5. Потім каструлю прибрати з плити, дати відпочити рису в ємності ще 5 хвилин.
6. Перед подачею можна заправити среднезерний рис вершковим маслом.
Фкуснофакти
— для варіння среднезерного рису рекомендується заливати 1 стакан зерна 2,5 склянками холодної води.
— Рис середньозерний вирощують в Італії, Іспанії, Бірмі, США, а також на далекому континенті — в вАвстралії.
— у порівнянні з длінозернимі сортами рису среднезерний рис має більш широкі і короткі зерна. Довжина одного зерна становить 5 міліметрів, а ширина 2-2,5 міліметра.
— високий вміст крохмалю в среднезерном рисі сприяє більшому поглинанню рідини зерном в процесі варіння, в результаті цього зерна трохи злипаються в готовій страві. Це властивість среднезерного рису робить його ідеальним інгредієнтом для приготування таких страв, як різотто і паелья, часто рис среднезерний використовують для приготування супів. Іншим важливим і особливим властивістю среднезерного рису є здатність збагачувати себе ароматами продуктів, які готуються разом з ним.
— середньозерний рис зустрічається як білий, так і коричневий.
— Один з найбільш популярних сортів среднезерного рису — Карнаролі, що росте на півночі Італії в провінції Верчеллі. Карнаролі краще зберігає свою форму в процесі приготування в порівнянні з іншими сортами среднезерного рису. Завдяки високому вмісту крохмалю в зернах, різотто з такого рису виходить найбільш кремовим, що дуже важливо для цієї страви. Зерна не доходять до консистенції каші, зберігаючи внутрішню пружність. Карнаролі називають« королем рису ».
— калорійність вареного среднезерного рису — 116 ккал/100 грамів білого шліфованого зерна, 125 ккал/100 грамів білого не шліфованого зерна, 110 ккал/100 грамів коричневого зерна.
— Ціна среднезерного рису в середньому становить 50 грн./1 кілограм (в середньому в Києві на червень 2017 року).
— зберігати варений среднезерний рис слід накритим кришкою в холодильнику протягом 3 днів.