Як варити червоний рис
Продукти
червоний рис — 1 стакан
Вода — 2,5 склянки
Масло вершкове або рослинне — 1 столова ложка
сіль — за смаком
приготування
1. Оглянути і при необхідності перебрати 1 стакан червоного рису, прибравши лушпиння і камінчики.
2. Відібраний рис ретельно промити під проточною водою до тих пір, поки вода не стане прозорою.
3. Висипати рис в каструлю з товстим дном.
4. Залити рис 2,5 склянками води — холодної або гарячої, не має значення для результату, тому використовуйте зручніше.
5. Додати за смаком сіль.
6. Включити газ на великий вогонь і дочекатися закипання води.
7. Після того, як вода закипить, зменшити вогонь до мінімуму і варити рис 35 хвилин під кришкою. Майте на увазі, що червоний рис дає рясну піну навіть на малому вогні, тому періодично поглядайте, чи не тікає вода.
8. Утворену на воді піну зняти ложкою.
9. Через 35 хвилин перевірити рис на м'якість. Якщо він недостатньо м'який, залишити його на мінімальному вогні під кришкою ще на 10 хвилин, при цьому вся вода повинна вбратися в зерна.
10. У готовий гарячий рис додати 1 столову ложку рослинної або вершкового масла, перемішати і подавати до столу як гарнір або самостійного блюда.
Фкуснофакти
червоний рис — один з найбільш корисних сортів рису через збереженої оболонки, в якій містяться вітаміни, клітковина і мінеральні елементи. Однак через цю оболонки червоний рис має не таку шовковисту структуру, як звичайний рис , вона груба і трав'яниста, тому в чистому вигляді гарнір з червоного рису припаде до смаку далеко не всім. Однак якщо змішати звичайний і червоний рис (для проби рекомендується 1:1, а далі пропорції варіюйте за смаком), вийде більш звичне блюдо, одночасно корисне і цікаве, з запахом житнього хліба.
готовий червоний рис особливо смачний, якщо його скропити перед подачею до столу соком лимона або лайма. Червоний рис можна приготувати з цукром і подати як самостійне солодке блюдо з молоком і сухофруктами.
Волокна червоного рису регулюють роботу кишечника, сприяють нормалізації цукру в крові, виведенню холестерину з організму, а також зниження ваги.
середня вартість червоного рису в Києві на червень 2017 року — від 50 грн./500 грам. Зберігається сира крупа 1 рік.
калорійність червоного рису — 330 ккал/100 грам, всього на 14 ккал менше ніж звичайного.