як варити компот з аличі
продукти
на банку 3 літри
алича — 1,5 кілограма
Вода — 1,5 літра
цукор — 400 грам
підготовка продуктів для варіння
1. Аличу перебрати, відібрати тільки зрілі хороші плоди.
2. Промити аличу під проточною водою, потім викласти в друшляк і струсити кілька разів, щоб скла зайва рідина.
3. Проколоти кожен плід голкою або надрізати ножем.
Варка компоту з аличі в каструлі
1. Викласти підсушену аличу в стерилізовану 3-літрову банку.
2. У каструлю влити воду, всипати цукор і поставити на вогонь.
3. У міру закипання сиропу, розмішати у воді цукор до повного розчинення.
4. Трохи остудити сироп і залити їм аличу в банку по плечики.
5. Велику каструлю вистелити рушником, залити водою і розігріти до температури остиглого сиропу на тихому вогні.
6. Поставити в каструлю з водою банку з аличевим компотом, варити на тихому вогні не допускаючи бурління, 30 хвилин.
після варіння закатати компот з аличі по банкам і прибрати на зберігання.
Фкуснофакти
— при варінні компоту можна видалити кісточки — тоді компот гарантовано не буде гірчити (рідко, але все ж це трапляється в разі варіння компоту з аличі з кісточками).
— подавати компот з аличі холодним, з додаванням льоду, прикрасивши гілочкою м'яти.
— Компот з аличі буде зберігатися до року при правильній закрутці компоту.
— Компоту з аличі необхідно час настоювання — 2 місяці після закрутки.
— щоб сливовий смак був більш яскраво виражений, замість частини води при варінні сиропу для компоту можна додати сливовий сік.
— при варінні компоту з аличі можна додати кабачки або невеликі шматочки яблук.
— Сезон заготівлі компоту з аличі — з середини липня по середину серпня.
— інша назва аличі — слива ткемалі. Дійсно, алича — це сливовий вид.
— Компот з аличі буде багаторазово смачніше, якщо настояти його в банках 1-2 місяці.
— сорти аличі для варіння компоту: всі середньостиглі, Мара, Гек, Царська, Лама, Глобус.