Компот з горобини
продукти
Горобина — 2 кілограми
цукор — 500-700 грам
Вода — 1,5 літра
Як варити компот з горобини
1. Ягоди для компоту перебрати, видалити гілочки і листя, промити під холодною водою.
2. У каструлю влити 1,5 літра води, поставити на вогонь і довести воду до кипіння.
3. Коли вода закипить, викласти в неї горобину, додати цукор і варити 3 хвилини, помішуючи — цукор повинен повністю розчинитися.
4. Готовий компот розлити по гарячих стерилізованих банках і закатати.
5. Перевернути банки догори дном, накрити ковдрою і остудити в такому стані.
після охолодження заготовки прибрати в темне прохолодне місце.
Фкуснофакти
— Сезон заготовок компоту зі звичайної (червоної) горобини з кінця серпня по початок листопада.
— Заготовки з горобини дуже рідко можна зустріти в московських магазинах. Як правило, можна купити горобину в сушеному вигляді (за 50 грам 28 грн.на липень 2020 року). Калина дуже рідкісна ягода, рекомендується шукати її в селах екологічно чистих районів. Оскільки калина росте на деревах, навіть 1 дерева буде досить для заготовок.
— для заготівлі компоту необхідно підбирати стиглі соковиті ягоди, тому що недозрілі не віддадуть свою соковитість в компот.
— заготівля компоту з горобини при правильній стерилізації банок буде зберігатися 3 роки.
— замість води для варіння компоту можна використовувати яблучний сік.
— якщо компот з горобини вийшов гірким, необхідно при наступному зборі горобини заморозити її в морозилці. Переморозив горобина не буде гірчити.
— При варінні в компот можна додати яблука, ягоди шипшини, сливи або вишні.