коротка відповідь: Так, варити можна, але небажано через процеси окислення. Можна зварити варення, а потім тут же перелити його в банки. П'ятихвилинку з декількома етапами варіння в алюмінієвому посуді не варять, хіба що на водяній бані.
деякі господині обожнюють посуд з алюмінію, а деякі моторошно її бояться. Науково доведено, що варити варення в алюмінієвому посуді можна, ніякої шкоди варення вона не принесе, навпаки, варення не підгоратиме, що позбавить господиню від безлічі проблем.
однак зберігати варення в такому посуді ні в якому разі не можна, тому що алюміній може нашкодити здоров'ю тих, хто буде вживати таке варення. Краще відразу ж після варіння перекласти солодку масу в інший посуд. Так варення залишиться корисним і смачним.
тому якщо ви варите варення-п'ятихвилинку в кілька заходів — використовуйте не окислюються матеріали, наприклад, нержавіючу сталь з товстим дном.