після автоклавування в процесі стравлювання тиску кришки на деяких банках здуваються з легким бавовною. Це відбувається в результаті різниці тиску в автоклаві і всередині консерви. Згодом несильного натискання досить, щоб кришка стала на місце. Повітря в банки не потрапляє, тому продукт не псується і переживати за його збереження не варто . Непрямою причиною здуття кришок є також матеріал кришок. Якщо кришки з м'якою і тонкою бляхою, то вона ось таким чином «грає» при стравлюванні повітря, не витримує зміни тиску. Тому для заготовок слід вибирати більш важкі і щільні кришки ,як варіант — загвинчуються, вони виконані з інших матеріалів і поводяться по-іншому. При бажанні, можна поекспериментувати і стравлювати повітря «по краплі», наливати в автоклав більше води.
в автоклаві здулася тушонка, чи можна їсти?
час читання —2 хв.