Як варити журавлинне варення
продукти для приготування
журавлина — 1 кілограм
цукор — 1,5 кілограма
Вода — 150 мілілітрів
як варити журавлинне варення
журавлину перебрати, видалити листочки і гілочки. Помити ягоди і трохи обсушити.
приготувати сироп: 150 мілілітрів води налити в каструлю і поставити на вогонь. Насипати в воду 2 склянки цукру і розчинити його, довести до кипіння.
в іншій каструлі закип'ятити воду і викласти ягоди, варити 5 хвилин, потім перекласти в каструлю з сиропом, варити 2 хвилини. Каструлю з журавлиною в сиропі накрити марлею і залишити на 12 годин в прохолодному місці. Після витримки каструлю з журавлиною поставити на тихий вогонь, довести до кипіння і варити, знімаючи піну, півгодини. Приготоване варення гарячим розлити по стерилізованим банкам, банки перевернути, укутати ковдрою, так остудити і потім прибрати на зберігання.
Як варити журавлинне варення «5-хвилинку»
1. Ягоди журавлини помити і дати стекти воді.
2. За допомогою блендера подрібнити журавлину до стану пюре і перелити в ємність, в якій буде готуватися варення.
3. В окремій ємності змішати цукор з водою і поставити на газ.
4. Варити цукровий сироп на середньому вогні, помішуючи, щоб цукор добре розчинявся і не пригорає.
5. Додати до журавлини цукровий сироп і ретельно перемішати.
6. Залишити журавлину з цукровим сиропом на 2 години.
7. Потім поставити журавлину на повільний вогонь і, помішуючи, довести варення до кипіння.
8. Кип'ятити журавлинне варення потрібно 5 хвилин.
9. Через 5 хвилин варення зняти з вогню і розлити по банках.
Як варити варення в мультиварці
продукти для приготування
журавлина — півкіло
цукор — півкіло
журавлинне варення в мультиварці
у каструлю мультиварки викласти промиту журавлину. Зверху засипати цукром. Налаштувати мультиварку на режим « гасіння», час — 1 годину. В середині варіння перемішати варення.
Фкуснофакти
— журавлина багата вітаміном з, а недовга теплова обробка ягід дозволяє зберегти всі корисні властивості журавлини, тому варення з журавлини має тонізуючу і жарознижувальну діями. Варення з журавлини буде корисним в період розвитку інфекційних і простудних захворювань.
— журавлина — досить щільна ягода, яку досить складно розварити без додавання води через ризик пригорання. Однак якщо частина ягід розчавити, або ж все ягоди подрібнити за допомогою блендера, тоді кількість води можна зменшити або зовсім не використовувати воду.
— для варіння варення підходить тільки яскраво-червона журавлина, недостиглі ягоди здатні зіпсувати смак варення. Якщо є багато недозредлй журавлини, її можна розкласти на рушник на сонці і почекати пару-трійку днів: ягода повинна почервоніти і стати більш м'якою найбільш підходить для варення журавлина весняна, тому що під дією холодів журавлина набуває солодкість. Однак враховуйте, що варення з весняної журавлини практично не містить вітаміну С.
— при варінні до варення з журавлини можна додати очищені волоські горіхи з розрахунку 200 грам горіхів на 1 кілограм журавлини. Для цього очищені волоські горіхи необхідно висипати в каструлю з киплячою водою і поварити їх 20-30 хвилин. Через цей час горіхи розм'якнуть, їх можна вийняти шумівкою і додати в ємність до журавлинного варення.
— журавлинне варення можна варити також з додаванням апельсина, яблук, брусниці, меду і прянощів (кориці, ванілі і т.д.).
— журавлину можна використовувати як приправу, додаючи в каші, кекси, тарти, салати, сорбети, морозиво, а також подаючи до запеченого м'яса.
— журавлинний соус або журавлинне варення нерідко подається до м'яса птиці, оскільки кислинка журавлинного варення добре поєднується з м'ясом.
— калорійність варення з журавлини — 244 ккал/100 грам.