час читання —3 хв.
Свинина вариться так довго тільки на холодець або холодець. Втім, доречніше буде слово « томити» — потрібно, щоб вода лише злегка випаровувалася, а бульбашки ледь-ледь спливали на поверхню бульйону. Врахуйте, що якщо варити свинину 7 годин на сильному вогні, вода просто-напросто випарується і м'ясо висохне, а то і пригорить. Свинячому філе для виварювання всього наявного в ній колагену досить 2-3 годин томління, а ось кістки і хрящі вимагають варіння 5-7 годин. Стільки ж буде потрібно для повної виварювання свинячої голови.
якщо немає можливості варити свинину протягом такого довгого часу, можна скористатися скороваркою: вона проварить будь-яку свинину протягом 1 години під тиском.