кількість цукру, яке додається в компот, завжди залежить від солодощі самих фруктів і ягід. Тому перед варінням компоту завжди пробуйте складові інгредієнти на смак. Немає нічого образливіше, ніж закатати в трилітрові банки сироп, який буде нудотним, але без смачного нагадування про літо. Якщо ягоди солодкі самі по собі, кладіть цукру поменше — на банку 3 літри 12-15 столових ложок. Цього цілком вистачить, щоб виходила не нудотно освіжаюча заготовка. Є тут і загальноприйнятий мінімум — на банку 3 літри 10 столових ложок цукру. Якщо хочете не додавати цукор зовсім, то слід додати лимонної кислоти, а банки з компотом простерилізувати. Кислі плоди (яблука, червона смородина, абрикоси і т.д.) можна закрутити в компот, просто простерилізувавши. Виходить не дуже логічно: чим кисліше плоди, тим менше вони потребують цукру. Тому дотримуйтеся мінімуму або зробіть додаткові зусилля для заготовки.
Компот в літрових банках варять рідше — на десерт, коли банку доверху засипається фруктами і ягодами, і заливається сиропом. В цьому випадку робіть сироп гущі, ніж на питній компот: на банку, доверха наповнену ягодами/фруктами, не менше 7 ложок цукру.