Як маринувати сливи
продукти
Слива (угорка) — 900 грам
цукор — 1/2 склянки
оцтова кислота (6%) — 50 мілілітрів
Вода — 420 мілілітрів
кориця мелена — 0,5 чайної ложки
Гвоздика — 4 квітки
2 півлітрових банки з бляшаними гвинтовими кришками
стерилізація банок
2 півлітрові банки з кришками ретельно промити з содою. Банки обдати окропом, кришки залити водою і прокип'ятити протягом 5 хвилин.
підготовка продуктів
900 грам слив вимити холодною водою, дати обсохнути, виклавши на рушник. Наколоти кожну сливу в декількох місцях шпилькою або виделкою з нержавіючої сталі. Підготовлені сливи щільно укласти в півлітрові банки.
приготування маринаду
в емальований посуд (або посуд з нержавіючої сталі) налити 420 мілілітрів води, поставити на вогонь. У воду покласти 4 квітки гвоздики, половину чайної ложки меленої кориці, 1/2 склянки цукру, довести до кипіння і кип'ятити 6 хвилин. Потім зняти посуд з вогню, влити 50 мілілітрів оцтової кислоти, перемішати.
приготування маринованих слив
сливи залити гарячим маринадом так, щоб маринад покрив плоди повністю. Банки з маринованими сливами перевернути кришкою вниз і залишити до повного охолодження.
як замаринувати сливи з часником
продукти
Слива (угорка) — 1 кілограм
часник — 2 головки
Вода — 750 мілілітрів
оцтова кислота (9%) — 150 мілілітрів
цукор — 270 грам
Гвоздика — 4 бутона
перець духмяний — 10 штук
перець чорний горошком — 12 штук
4 банки об'ємом 0,5 літра з бляшаними гвинтовими кришками
стерилізація банок
4 банки об'ємом 0,5 літра з кришками промити з харчовою содою.
Банки з кришками прокип'ятити протягом 5 хвилин.
підготовка продуктів
1 кілограм слив вимити під проточною водою, обсушити. Кожну сливу злегка надрізати, вийняти кісточку. 2 головки часнику почистити, розділити на зубчики, великі зубці розрізати навпіл. У кожну сливу в місце надрізу вкласти зубчик часнику (вертикально або горизонтально). Фаршировані часником сливи щільно скласти в 4 півлітрові стерилізовані банки.
приготування маринаду
В емальовану каструлю влити 750 мілілітрів води, додати 270 грам цукру, 150 мл оцтової кислоти, 4 бутона гвоздики, 10 горошин запашного перцю і 12 горошин чорного перцю.
каструлю з маринадом поставити на вогонь, довести до кипіння.
приготування
сливи, укладені в банки, залити гарячим маринадом. Рівень маринаду повинен бути вище рівня слив. Банки зі сливами прикрити кришками, залишити на 20 хвилин. Після закінчення часу зняти кришки, злити маринад з банок назад в каструлю і вдруге довести до кипіння. Залити сливи киплячим маринадом. Банки з маринованими сливами щільно закрити кришками, перевернути догори дном, залишити до повного охолодження.
Фкуснофакти
калорійність маринованих слив — 42 ккал/100 грам.
термін зберігання маринованої сливи — 1 рік в холодильнику.
вартість 1 кілограма свіжої сливи в сезон (липень-серпень) — 40 грн., в не сезон — 150-250 грн. за 1 кілограм (дані в середньому в Києві, червень 2019 рік).
як вибрати сливу для маринування
1. Зливи повинні бути щільні, міцні, без механічних пошкоджень.
2. Плоди краще вибирати стиглі або трохи недостиглі, але не перезрілі.
3. Найбільш придатні для маринування дрібні і середні плоди.
4. Для консервації краще використовувати сливи твердих сортів: угорка звичайна, Угорка московська, Надія.