Як солити помідори
продукти
помідори не великі — 5 кілограм
Вода — 5 літрів
сіль — 300 грам
цукор — 150 грам
кріп — 100 грам
корінь хрону — 25 грам
листя хрону — 50 грам
листя чорної смородини — 50 грам
часник — 15 грам
червоний гострий перець — 10 грам
як солити помідори
1. Помідори і зелень помити і обсушити, зелень обрізати від коренів.
2. Відрізати у помідорів плодоніжки, наколоти їх 2-3 рази за допомогою голки наскрізь.
3. На дно банок викласти зелень і приправи (крім хрону), зверху викласти помідори, накрити хріновими листами.
4. Зварити розсіл для соління помідорів: воду налити в каструлю і поставити на вогонь, додати сіль і цукор, закип'ятити. 5. Поки кип'ятиться розсіл, стерилізувати банки. 6. Остудити розсіл хвилин 10 і розлити його по гарячих стерилізованих банках.
7. Нещільно накрити банки з помідорами кришками, тримати при кімнатній температурі 3 дні.
8. Щільно закрутити кришки і прибрати помідори в темне прохолодне місце.
Фкуснофакти
— кількість солі при солінні помідорів слід розраховувати в залежності від стиглості помідорів: зелені помідори солити більше, на кожен літр розсолу взяти не 50, а 70 грам солі.
— Банки з помідорами до моменту, коли їх необхідно буде прибирати на холод, слід тримати в ємності, тому що при наполяганні почнеться процес бродіння і рідини стане більше.
— помідори будуть повністю просолені За тиждень.
— зберігати помідори слід на холоді або при кімнатній температурі в темному місці, але тоді при закрутці банок слід додати трохи горілки (на 3-літрову банку 50 мілілітрів горілки) і гірчичного порошку (на банку — 1 столову ложку). Правильно заготовлені помідори будуть зберігатися до 2 років. Відкриту банку зберігати в холодильнику 1 тиждень.
— при засолюванні помідорів можна додати спеції — лавровий лист, корінь хрону, стручок перцю, насіння гірчиці, листя вишні або смородини, селера, естрагон.
— при засолюванні великих помідорів можна нашпигувати їх часником — для цього необхідно вставити в місця плодоніжок по 1 зубцю часнику.
— помідори для засолювання краще відбирати щільні і зрілі, Великі . Тоді їх можна навіть розрізати навпіл для економії місця в банку.
— помідори повинні бути повністю покриті розсолом щоб уникнути появи цвілі.
— крім банок, в якості тари для солоних помідорів можна використовувати каструлю або відро — тоді слід накрити помідори марлею, поставити зверху вантаж і час від часу промивати марлю. Однак такий спосіб хороший тільки на короткий термін, тому що томати почнуть псуватися вже через тиждень-другий.
— сезон засолювання помідорів — з кінця липня по початок жовтня. Вартість продуктів для засолювання помідорів в сезон (2019) — близько 175 грн. /3 літри, ціна вказана на Червень 2020 року.