⏰ як маринувати кавуни на зиму - рецепт і секрети, як зробити заготовку ще смачніше

Скільки маринувати кавуни?

10:00
Щоб замаринувати кавуни на зиму, необхідний 1 годину. Час маринування кавунів в банку-3 тижні.

Як маринувати кавуни на зиму

продукти
на 4 літри
кавун — 3 кілограми
Вода — 1,5 літра
часник — 8 зубців
лавровий лист — 4 листочка
селера — 4 стручки
перець чорний горошком — 8 горошин
цукор — 3 столових ложки
сіль — 2 столових ложки
оцет 9% — 4 столових ложки

як маринувати кавуни
1. Кавун помити і обсушити, розрізати колами, вирізати кірку, нарізати м'якоть кубиками 3х3 сантиметри, видалити кісточки.
2. За 4 літровим банкам розкласти по 1 стручку селери, 2 зубців очищеного часнику, 2 горошини перцю, 1 лавровому листу.
3. Закип'ятити 1,5 літра води в каструлі або чайнику.
4. У банки на спеції нещільно укласти кавуни, влити підготовлений окріп.
5. Остудити банки при кімнатній температурі протягом 20 хвилин.
6. Злити воду з банок через сито в каструлю — кавуни повинні залишитися в банку.
7. Довести до кипіння воду, додати цукор і сіль, варити маринад 3 хвилини після закипання при тихому бурлінні.
8. У кожну з банок додати по 1 столовій ложці оцту.
9. Влити в банки маринад по плечики, банки закатати. 10. Кожну банку обернути в товстий рушник, остудити і прибрати на зберігання.

як швидко маринувати кавуни

продукти
Кавуни — 2,5 кілограма
Вода — 2 літри
оцет 9% — півсклянки
цукор — 5 столових ложок з гіркою
сіль — 2 столових ложки з гіркою

як варити маринад для кавуна
1. У миску налити воду, всипати цукор і поставити на великий вогонь.
2. Розчинити у воді цукор, після закипання зменшити вогонь, проварити 1 хвилину і вимкнути.

як маринувати кавун
1. Кавун нарізати півколами, видалити кісточки ножем, викласти в миску, полити оцтом, залити маринадом і накрити гнітом (тарілкою з банкою).
2. Накрити миску з кавуном і прибрати в холодильник на 12 годин.

Фкуснофакти

— для маринування найбільш підходять червоні щільні кавуни: такі кавуни не розварюються, на кус будуть хрусткими і соковитими. Підійдуть навіть недостиглі кавуни. Кавуни можна маринувати як з кіркою, так і без.

— при заливці окропу і киплячого маринаду важливо дотримуватися правила, щоб банку не лопнула: спочатку тонкою цівкою лити окріп в центр банки, щоб банку нагрілася, потім щедрим струменем до заповнення банки по плечики.

— якщо при зберіганні маринованих кавунів здуваються кришки банок, слід відкрити банки, злити, закип'ятити маринад і знову повернути маринад в банки.

— зберігатися мариновані на зиму кавуни будуть при кімнатній температурі не більше року, швидкі мариновані кавуни — близько доби в холодильнику.

— щоб кавуни добре зберігалися, замість оцту додають або лимонну кислоту, або аспірин. Роблять це потім, щоб банку не вибухнула через газів, які утворює кавун. Лимонну кислоту рекомендується купувати для маринування тільки високоякісну. На 1 кілограм кавунів потрібно половина чайної ложки лимонки. Аспірин ж подрібнюють за допомогою 2 ложок (на столову ложку кладеться таблетка, зверху 2-я столова ложка — і натискати круговими рухами до подрібнення таблетки в порошок) і додають в банки перед заливкою розсолу: на 1 літрову банку знадобиться 1 таблетка аспірину.

— для різноманітності можна додати в маринад мед (на 1 літр — 1 столова ложка меду), а в банки укласти хрін (на літр 20 грам свіжого хрону).

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?