Як варити холодець зі свинячих ніжок
що знадобиться
свинячі ніжки — на 1 кілограм
курячий стегенце — 300-400 грам
ріпчаста цибуля — 1 голова
морква — 1 велика
часник — 3 зубці
Петрушка і кріп — по 1 невеликому пучку
сіль — 1 столова ложка
чорний мелений перець — 1 чайна ложка
як варити холодець зі свинячих ніжок
1. Замочити свинячі ніжки у воді на 2 години. Ретельно вимити свинячі ніжки, вичищаючи забруднення за допомогою харчової щітки або ножа.
2. Викласти ніжки в каструлю, залити водою так, щоб рівень води був вище рівня свинячих ніжок на 6-7 сантиметрів.
3. Каструлю поставити на сильний вогонь, довести воду до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму, щоб вода кипіла трохи. Регулярно знімати піну.
4. Варити свинячі ніжки 2,5 години під нещільно закритою кришкою, після чого додати в каструлю курячий стегенце, очищену моркву і очищену цибулину.
5. Варити холодець ще 1,5 години.
6. Посолити і поперчити холодець, додати зелень (прямо в пучках).
7. Часник почистити, подрібнити і додати в холодець.
8. Варити ще 1 годину, знімаючи піну.
9. Бульйон процідити через марлю, овочі видалити.
10. М'ясо викласти на блюдо, відокремити кістки, м'ясо дрібно порізати. Від кісток відокремити хрящі і дрібно порізати.
11. Розкласти м'ясо по стравах для холодцю.
12. Залити холодець бульйоном.
13. Остудити холодець і прибрати в холодильник на 8 годин.
Фкуснофакти
— купувати свинячі ніжки краще в уже відомих м'ясних крамницях, де свинячі ноги точно не заморожували.
— перебирати м'ясо варених свинячих ніжок потрібно якомога ретельніше, не допускаючи попадання в холодець навіть найдрібніших кісточок . Бульйон рекомендується процідити.
— подають холодець зі свинячих ніжок з хріном або гірчицею.
— якщо холодець зі свинячих ніжок не застиг , можна додати в бульйон харчовий желатин. На кожні 500 мілілітрів теплого (не окропу!) бульйону передбачити 10 грам желатину. У бульйоні швидко розмішати желатин, залишити на 10 хвилин і потім процідити.
— щоб надати маринований присмак холодцю зі свинячих ніжок, слід додати перед розливанням по формах 1 чайну ложку оцту 9%.
— вартість 200 грам готового холодцю зі свинячих ніжок в магазині — від 60 грн./300 грам. Вартість продуктів для приготування 1 кілограма холодцю — 100 грн.ціни в середньому в Києві на Червень 2020 року.