Як варити холодець з яловичини
продукти
яловичина на кістці — 2 кілограми
ріпчаста цибуля — 2 великі голови
морква — 2 штуки
часник — 2 штуки
лавровий лист — 2 листочка
перець горошком — 15 штук
сіль — 2 столові ложки
Вода — 4 літри
Як варити
1. Ретельно вимити, використовуючи щіточку, м'ясо і кістки яловичини.
2. У каструлю налити воду.
3. Викласти м'ясо і кістки яловичини в воду.
4. Каструлю поставити на тихий вогонь.
5. Додати сіль, перець, варити холодець на тихому вогні під кришкою, знімаючи піну, 4,5 години.
6. Додати очищену цибулю і очищену моркву, лавровий лист і горошки перцю.
7. Варити холодець ще півгодини.
8. Видалити з бульйону цибулю, моркву обережно викласти — вона знадобиться для прикраси.
9. Залишити холодець остигати протягом 2 годин в прохолодному місці — і зняти верхній жир.
10. Викласти на широку тарілку м'ясо і кістки, дати трохи охолонути (можна винести на балкон).
11. Бульйон холодцю процідити через сито (дуже важливо, оскільки при варінні кісткові осколки можуть відокремитися в бульйон) або марлю.
12. М'ясо і м'які частини хрящів відокремити від кісток.
13. М'ясо розділити на волокна і викласти у форми з урахуванням: чим більше форма, тим більше м'яса в неї слід покласти.
14. М'які частини хрящиків дрібно нарубати і викласти у форми.
15. Очистити і дрібно нарізати часник, посипати їм м'ясо.
16. Викласти нарізану кружечками моркву для прикраси.
17. Залити м'ясо бульйоном, залишити остуджувати.
18. Коли холодець остудити, прибрати його в холодильник на 4 години.
ваш яловичий холодець зварений!
Фкуснофакти
М'ясо та кістки для яловичини
М'ясо на яловичий холодець необхідно вибирати з кісткою, яка віддасть свій натуральний желатин для застигання холодцю. Для холодцю можна використовувати гомілку, рульку, реберця, яловичу ногу, яловичий хвіст, голова, коліно.
пропорції м'яса, кісток і води
для холодцю необхідно 4 літри води, 1 кілограм м'яса і 1 кілограм кісток. В цьому випадку холодець застигне без додавання харчового желатину. М'ясо і кістки в каструлі повинні бути повністю закриті водою, для цього деякі частини яловичини, можливо, доведеться розрубати.
додавання іншого м'яса з желатином
у яловичому холодці може використовуватися курка (ніжки, стегенця) і свинина (вуха, ніжки).
Вогонь для варіння яловичого холодцю
вогонь при варінні повинен бути мінімальним, але таким, щоб вода кипіла, трохи побульківая.
термін зберігання яловичого холодцю
холодець з яловичини зберігається в холодильнику 4 дні. Для збереження аромату, холодець рекомендується накрити кришками або поліетиленом. Для збільшення терміну зберігання, холодець можна поставити в морозилку — там він зберігається до місяця. Потім можна просто розморозити холодець або розтопити, проварити протягом 10 хвилин і знову дати йому застигнути.
приправи для холодцю
При варінні можна додати паличку кориці, кілька бутонів гвоздики, хмелі-сунелі.
з чим подавати холодець
холодець за традицією подають з хріном або гірчицею, додатково можна подати аджику і чортівня.
колір холодцю
щоб зберегти прозорість бульйону в холодці, перший бульйон після 5 хвилин варіння слід злити і замінити свіжою водою. Щоб бульйон придбав золотистий Колір — цибулину при варінні необхідно залишити НЕОЧИЩЕНОЇ.
Хрящики в холодці
Хрящики в холодці — справа смаку. Передбачте при розливанні холодцю частина форм для холодцю з хрящиками і частина без них.
ціна продуктів
якщо готувати холодець з яловичої ноги, ціна продуктів для варіння на нашу рецептом складе 165 грн. (в середньому в Києві на червень 2019 р).