Як приготувати курячий холодець
продукти на каструлю 5 літрів (вихід — 4 літри)
курячі гомілки — 7-9 штук, близько 700 грам
ріпчаста цибуля — 1 голова
часник — 3 зубці
морква — 1 штука
Лаврушка — 2 листа
чорний перець — 5 горошин
сіль — 1 столова ложка
Як варити
1. Лапки і стегенця вимити, додати очищену цибулю і моркву, зубчики часнику і спеції, залити водою до позначки 4,5 літрів, поставити на сильний вогонь.
2. Після закипання варити 3 години на тихому вогні в каструлі, в мультиварці при закритій кришці томити 5 годин на режимі «гасіння», в скороварці і мультиварці-скороварці при закритому клапані 1 годину, потім 1 годину спускати тиск природним способом.
3. Викласти м'ясо і злегка остудити, бульйон процідити через сито або краще марлю, щоб в блюдо не потрапили кісточки.
4. Розібрати м'ясо, видалити кістки і овочі; практично всі хрящові складові і шкіра повинні виваритися в бульйон, завдяки чому додавати штучні загусники взагалі не потрібно.
5. Розлити бульйон по ємностей, викласти м'ясо, за бажанням прикрасити, прибрати в холодильник на 12 годин.
як краще варити курячий холодець
найшвидший спосіб варіння холодцю — в скороварці. Все приготування займає 5 хвилин підготовки продуктів і 20 хвилин їх обробки після варіння. Скороварка або скороварка-мультиварка все зроблять самі: 1 годину варіння і 1 годину скороварка продовжить підготовку при повільно падаючому тиску.
найповільніший спосіб — в каструлі, так як крім великого часу холодець потребує регулярного спостереження: чи не занадто багато піни, чи не занадто мало залишилося в каструлі води, чи не занадто малий вогонь. Однак спосіб варіння в каструлі залишається найбільш поширеним.
курку для холодцю можна взяти будь-яку жирну — стегенця, стегенця, а також додатково додати більш благородне м'ясо — яловичини або свинини.
можна зробити холодець ще більш твердим, якщо додати до курки кілька курячих лапок. Тільки потрібно їх спочатку обробити: відрізати кігті, зрізати грубу шкіру, і замочити в підсоленій воді кілька годин.