⏰ як варити повидло з гарбуза на зиму - рецепт і різні способи зробити заготовку в банках

Скільки варити повидло з гарбуза?

00:00
На плиті повидло з гарбуза варити 1 годину на маленькому вогні.

Як варити повидло з гарбуза

продукти
Гарбуз — 3 кілограми
цукор — 2,5 кілограма
лимонна кислота — чверть чайної ложки

підготовка продуктів
1. Гарбуз розрізати навпіл. Наявну всередині волокнисту м'якоть з насінням видалити (вишкребти) великою ложкою. Ножем розрізати кожну половинку на 4 частини.
2. Шматки гарбуза очистити від шкірки. М'яка і тонка легко зрізається ножем. У разі товстої, твердої шкірки, шматок гарбуза покласти на обробну дошку, так що б бік з шкіркою був праворуч, і послідовно зверху вниз відрізати невеликі шматочки шкірки, поки весь шматок не буде очищений.
3. Порізати очищені шматки гарбуза невеликими кубиками.
4. Скласти кубики гарбуза у велику глибоку миску і засипати цукровим піском.
5. Залишити шматочки гарбуза, засипані цукром, на 4 години, поки гарбуз не дасть сік.

Як варити повидло з гарбуза на плиті
1. Приготувати велику, бажано широку, каструлю.
2. Викласти в каструлю вміст миски — підготовлені для варіння шматочки гарбуза з цукром і соком, що виділився. Якщо соку виділилося зовсім мало, додати чверть склянки води.
3. Поставити каструлю на маленький вогонь. 20 хвилин нагрівати вміст, постійно помішуючи, поки цукровий сироп не закипить.
4. Після закипання цукрового сиропу варити шматочки гарбуза 40 хвилин на маленькому вогні, обов'язково помішувати, що б повидло (утворюється з розм'якшуються шматочків гарбуза і сиропу густа, однорідна маса) не пригоріло.
5. В кінці варіння додати чверть чайної ложки лимонної кислоти, повидло перемішати і припинити нагрівання.
6. У сухі чисті банки розкласти гаряче повидло, закрутити сухими, чистими кришками.

Як варити гарбузове повидло в хлібопічці
1. Дали сік шматочки гарбуза, засипані цукром, перекласти в відерце хлібопічки.
2. Якщо гарбуз дала занадто мало соку, додати три столові ложки води.
3. Виставити режим»варення". Приблизно через 1 годину 20 хвилин режим буде завершено.
4. Дістати відерце з повидлом, при бажанні вміст подрібнити блендером.
5. Готове повидло розлити в сухі банки і закрити кришками.
при варінні повидла в хлібопічці потрібно врахувати обсяг відерця. Для відерця об'ємом 1 літр рекомендується взяти 450 грам гарбуза і 350 грам цукру.

Як варити гарбузове варення в мультиварці
1. Шматочки гарбуза, пересипані цукром, викласти в чашу мультиварки.
2. Додати 3 столові ложки води, якщо гарбуз дала мало соку.
3. Виставити режим« гасіння », який триває близько 2 годин.
4. За 10 хвилин до закінчення варіння відкрити кришку мультиварки і додати лимонну кислоту. Якщо повидло виявиться рідким, додати желюючий добавку — пектин, конфітюрку або желатин, з розрахунку 10 грам на 1 кілограм гарбуза.
5. Після відключення мультиварки дістати чашу з повидлом. Якщо гарбуз не розварилася, подрібнити блендером.
6. Розкласти гарбузове повидло в чисті, сухі банки і закрити кришками.
Норма закладки продуктів залежить від обсягу чаші мультиварки. При обсязі чаші 3 літри рекомендується взяти 1,5 кілограма гарбуза і 1,2 кілограма цукру.

зберігати повидло з гарбуза при кімнатній температурі в темному місці. Відкриту банку з повидлом з гарбуза зберігати в холодильнику.

Фкуснофакти

— для повидла використовують визріла гарбуз з м'якоттю яскраво-оранжевого кольору.

— якщо через 40 хвилин після початку варіння повидла шматочки гарбуза продовжують зберігати форму і погано розм'якшуються, потрібно скористатися блендером і привести масу до однорідного стану. Потім продовжити варити повидло.

— приємний присмак повидлу з гарбуза додасть цедра лимона або апельсина. Потрібно очистити за допомогою дрібної терки самий верхній, яскраво забарвлений шар шкірки плоду і додати в повидло за 10 хвилин до кінця варіння. Можна додати натертий на дрібній тертці шматочок кореня імбиру або трохи кориці.

— варто пам'ятати, що повидло з гарбуза саме по собі володіє тонким своєрідним смаком і ароматом, тому смакових добавок має бути зовсім небагато, їх завдання — лише відтінити смак гарбуза.

— Повидло з гарбуза подають до тостів, млинців, оладок, використовують в якості начинки для пирога і пиріжків.

— калорійність повидла з гарбуза близько 250 ккал/100 грам.

— якщо варити повидло з гарбуза в мультиварці або хлібопічці, рекомендується вимити чашу і відерце відразу після звільнення від готового продукту.

— гарбуз, що містить мало соку, краще натерти на тертці при підготовці до варіння.

— Гарбуз багата вітамінами, але майже всі вони руйнуються при нагріванні, серед уцілілих можна назвати вітамін До, що поліпшує згортання крові.

— користь гарбузового повидла полягає у великій кількості клітковини і пектинових волокон, які стимулюють роботу кишечника і допомагають виводити холестерин, радіонуклеїди, шлаки. Ці корисні властивості гарбуза зберігаються навіть після варіння повидла.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?