виходячи з назви можна припустити, що страва буде готуватися на грилі або мангалі, але насправді креветки обсмажуються на сковороді, а потім заливаються вустерширським і гострим соусами, вершковим маслом, часником, фрешем лимона і спеціями.
хоча існує кілька теорій про те, як це блюдо отримало свою назву, вважається, що креветки барбекю з'явилися в 1950-х роках в ресторані Pascal’s Manale Нового Орлеана. У домашніх умовах вони готуються всього за 40 хвилин.
- Великі неочищені креветки 700 г
- вершкове масло, порізане на шматочки 220 г
- Пиво, переважно світле 120 мл
- подрібнений часник 6 зубчиків
- креольська приправа 1.5 чайної ложки
- мелений чорний перець 2 чайні ложки
- вустерширський соус 2 столові ложки
- гострий соус на вибір 2 столові ложки
- свіжий лимонний сік 1 столова ложка
- французький багет з хрусткою скоринкою (або аналог) для вмочування в соус
-
підготуйте інгредієнти для новоорлеанських креветок барбекю.
-
розігрійте 60 г вершкового масла на середньо-високому вогні у великій сковороді. Додайте часник.
-
коли часник зашипить, додайте креветки, чорний перець і креольську приправу і готуйте, помішуючи і перевертаючи креветки, до їх легкого рум'янцю (близько 2-х хвилин).
-
додайте пиво і помішуйте дерев'яною ложкою, поки воно не зменшиться наполовину (близько хвилини).
-
додайте лимонний сік, вустерширський і гострий соуси і доведіть до кипіння, помішуючи, поки креветки не прожаряться (3-4 хвилини).
-
зменшіть вогонь до низького і поступово додавайте масло, що залишилося невеликими порціями до утворення однорідного соусу (3-4 хвилини).
-
розкладіть креветки і соус по тарілках і подавайте з хлібом.
вибір інгредієнтів і подача страви
традиційно для цієї страви використовуються креветки з головою, що надає соусу більш насичений смак. однак в даному рецепті не потрібно саме такий варіант, ви можете використовувати будь-які креветки, які вам доступні .
якщо ви віддаєте перевагу використовувати очищені або не можете знайти креветки великого розміру, майте на увазі, що вони можуть пересмажитися. Щоб уникнути цього, діставайте їх щипцями на тарілку, коли вони тільки-тільки прожаряться. Потім поверніть в соус в кінці приготування, щоб вони знову прогрілися при додаванні масла.
важливо! Панцир прибирати не потрібно, але перед цим слід обов'язково видалити кишечник (темну смугу уздовж черевця). Приготування в панцирі допомагає зберегти вологість креветок і знижує ймовірність їх пережарювання. Крім того, панцирі надають соусу відмінний аромат.
в кінці приготування посипте блюдо порізаної свіжою петрушкою, зеленою цибулею або кропом. Цей рецепт не відрізняється вишуканістю, тому сміливо беріть і очищайте креветок голими руками. на гарнір можна подати білий рис і простий зелений салат.
поради
корисні рекомендації з приготування страви:
- щоб видалити кишечник креветки, не знімаючи панцира, вам знадобляться кухонні ножиці або гострий ніж для оброблення. Зробіть невелике заглиблення вздовж верхньої частини креветки від широкого кінця у напрямку до хвоста і витягніть тонку чорну нитку. У деяких випадках вона може бути прозорою.
- якщо ви використовуєте заморожені креветки, розморозьте їх протягом ночі в холодильнику в друшляку, поставленому на глибоку тарілку.
- більшість сумішей креольських приправ включають сіль. Якщо використовуваний вами варіант її не містить, додайте сіль за смаком в кінці готування.
як і скільки зберігати
залишилися креветки і соус можна зберігати в герметичному контейнері в холодильнику до 3 днів. Щоб розігріти, злегка підігрійте їх в сотейнику на середньому вогні.