Компот з апельсинів і яблук
продукти
на банку 3 літри компоту
Апельсини — 2 штуки (400 грам)
яблука — 3 штуки (600 грам)
цукор — один стакан (200 грам)
Вода — 2 літри
Як варити компот з апельсинів і яблук
1. Вимити фрукти.
2. Два апельсина нарізати на часточки товщиною 1 сантиметр.
3. Яблука нарізати на кубики, серцевину видалити.
4. Два літри води вилити в каструлю, всипати склянку цукру. Скип'ятивши.
5. У сироп додати апельсини і яблука, після повторного закипання варити дві хвилини.
6. У закритій кришкою каструлі настояти компот з апельсинів і яблук мінімум 20 хвилин.
Компот процідити або подавати разом з фруктами.
Компот з апельсинів і яблук на зиму
3 літрові банки
продукти
Апельсини — 4 штуки (800 грам)
яблука — 7 штук (півтора кілограма)
цукор — 2 склянки (400 грам)
Вода — 1 літр
як варити компот з яблук і апельсинів
1. Нарізати часточками 4 апельсина, шкірку попередньо зняти. Якщо природні часточки апельсина добре відокремлюються, краще їх просто розібрати. Шкірку нарізати шматочками.
2. Яблука нарізати часточками. Шкірку залишити, серцевину видалити.
3. У підготовлені банки скласти апельсини і яблука, розподіляючи рівномірно по трьом банкам.
4. У каструлю налити літр води, цукру дві склянки і нарізану апельсинову шкірку. Скип'ятивши.
5. У банки, заповнені фруктами, залити сироп (процідити від апельсинової шкірки) . Через 10 хвилин сироп злити в каструлю, після кип'ятіння повернути в банки. Через 10 хвилин повторити ті ж дії.
6. Банки закатати кришками, залишити остуджувати в перевернутому вигляді, укутавши рушником.
остиглі банки з апельсиново-яблучним компотом відправити в комору — воно буде зберігатися 2-3 зими.
Фкуснофакти
— у компот можна додати (одночасно з апельсинами і яблуками) нарізаний корінь імбиру. Шматочок довжиною 1,5 сантиметра додасть пікантний смак і додасть в напій вітаміни і антиоксиданти.
— не треба знімати шкірку з апельсинів — ефірні масла при варінні перейдуть в компот і додадуть характерний цитрусовий запах. Яблука теж не варто очищати від шкірки.
— у компоті залишиться більше вітамінів, якщо до варіння вичавити з апельсинів сік і влити в готовий напій. У каструлю з сиропом додається нарізана на шматочки шкірка фрукта.
— якщо компот готується на зиму, апельсини очищаються від шкірки. Цедра і альбедо-білі м'який шар містять гіркоту, яка при зберіганні переходить в напій. Щоб не позбавляти компот ефірних масел, що містяться в шкірці, її додають в сироп на першому етапі варіння, а потім викидаю. Описаний варіант приготування компоту на зиму називається «спосіб потрійний заливки».