квасоля вариться довго — годину-дві, особливо стара, і навіть після декількох годин приготування може бути жорсткою. Причина жорсткості — в терміні і умовах зберігання, дуже стара квасоля не стане м'якою навіть через 3 години варіння.
будь-яку квасолю для м'якості слід підготувати до варіння. Зерна слід обдати окропом, щоб зруйнувати шар природного воску, що перешкоджає розмокання. Потім потрібно промити квасолю холодною водою і залити для замочування. Важливо пам'ятати, що виділяються в воду білки сприяють розвитку бактерій, які виділяють органічні кислоти. Кисле середовище не сприяє розварюванню квасолі. Тому рекомендується брати кип'ячену воду, яку по можливості потрібно кілька разів міняти. Для додання воді нейтральної і навіть лужної реакції радять додати в неї харчову соду (від чверті до половини чайної ложки). Для варіння квасолі треба взяти свіжу холодну воду, після закипання знову змінити її на холодну — це прискорить варіння.