традиційна італійська паста — один з найпоширеніших гарнірів у російських кулінарів. Її приготування не викликає ніяких складнощів, а інгредієнти доступні кожному. Тим більше що рецептів пасти величезна кількість — можна вибрати з урахуванням наявних в холодильнику продуктів.
основна складова пасти — макаронні вироби. Бажано брати макарони твердих сортів, які не розмокнуть в соусі. Соус-це і є другий важливий компонент, який об'єднує в собі інші добавки в блюдо.
найбільшою популярністю користуються класичні варіанти пасти. Це болоньєзе і карбонара. Можуть виступати як ситним другою стравою, так і самостійною вечерею або сніданком. Для їх приготування традиційно беруть спагетті, які для пасти відварюють цілком, не ламаючи, а потім змішують з іншими інгредієнтами, соусом і витримують на вогні 2-3 хвилини.
некласичні варіанти пасти, які поливаються соусом безпосередньо перед подачею на стіл, можна готувати з будь-якими макаронами за смаком. Це можуть бути не тільки спагетті, але і «равлики», «пір'я» — головне, не дуже великі за розміром і ребристі. Такі макарони прекрасно поєднуються з овочами, морепродуктами, вершками і сиром.