вважається, що чим менше крупи піддаються кулінарній обробці (кип'ятіння), тим вони корисніше. До того ж недоварені крупи повільніше перетравлюються і тому ситість від неї триває довше. Є нюанс: крупи обов'язково повинні бути, як мінімум, розмочені у воді протягом тривалого часу. Скажімо, гречці для повної готовності потрібно кілька годин замочуватися у воді, а рис крім замочування потрібно варити — хоча б недовго, хоча б над парою. І навіть вівсяні пластівці потрібно замочувати протягом 8 годин (тобто навіть довше, ніж гречка!). Враховуйте, що сирої і твердої будь-яка крупа ні в якому разі бути не повинна.
і звичайно, враховуйте свій смак. Якщо найкорисніша крупа з максимумом вітамінів не приносить вам насолоди — краще готуйте її так, як любите, гормон радості теж дуже важливий для здоров'я. При хворобах шлунково-кишкового тракту є ймовірність розлади, тому пробуйте сиро-замочені крупи з обережністю.