по-перше, в процесі транспортування і зберігання продукти можуть заморожувати, піддавати різким температурним змінам і взагалі не дотримуватися умови зберігання. Загальновідомо, якщо картопля заморозити, то навіть при засмажуванні або запіканні, блюдо буде мати характерну солодкість. Це не смак цукру або меду, а ледве вловимий післясмак, легко вирівнюється сіллю при подачі. По-друге, солодкуватий присмак будь картоплі може надати сорт. Зараз розсаду привозять з різних куточків світу, вирощуючи стійкі гібриди. Наприклад, сорти «Адретта» і « Вінета» мають солодкість навіть в свіжо-зібраному вигляді.
Часто буває, що в супермаркетах ми бачимо товари з Єгипту, Палестини – там зовсім інша грунт і клімат, що теж впливає на смакові зміни продукту. Якщо є можливість, варто ще на етапі покупки дізнатися всі дані про картоплю, з'ясувавши сорт, країну виробника і почитавши в інтернеті відгуки. Це дозволить уникнути неприємних сюрпризів в процесі варіння картоплі .