здавна шипшина використовували як ліки. Ще б пак! Що володіє унікальними для того часу бактерицидними і очисними властивостями, Шипшина за вартістю був порівнянний з хутром і атласом. Тепер шипшина ростять буквально на кожному третьому ділянці, продають за копійки, ну або набирають безкоштовно в лісах. Тепер шипшина прийнято сушити і потім заварювати, як чай (або з чаєм). Але і компот теж дуже корисний. До речі, якщо шипшина свіжий, його зовсім необов'язково кип'ятити, досить заварити окропом і залишити в термосі на пару годин.
лікарські властивості шипшини проявляються не так яскраво, оскільки сучасна людина за рік з'їдає величезну кількість незрівнянно більш потужних ліків. Однак як вітамінний засіб і приємний охолоджуючий напій, шипшиновий компот досі дуже ефективний, а при сечокам'яній хворобі відмінно працює як жовчогінний і сечогінний засіб. Звичайно, якщо компот вариться з сушених плодів шипшини, швидше за все, користь буде мінімальна. Але якщо ви довго заварюєте свіжу ягоду, то отримаєте дійсно цілющий напій, корисний вітамінами з, В, до, Е і Р і володіє іммуноповишающімі властивостями.