Рис в плові злипається через великий вміст крохмалю в крупі. Кількість залежить від сорту і виду зерен, наявності домішок і пудри. Різотто злипається набагато більше, ніж Краснодарський рис або девзіра. Чим свіже, довгастіше і цільніше крупа — тим менше вона схильна до цього. Завжди злипається тертий, подрібнений, Непромитий рис.
вивести зайвий крохмаль можна тільки ретельної промиванням і замочуванням. Замочену крупу треба перемішувати, зливаючи непотрібний, сплив крохмаль. Справу ведуть до моменту, поки чергова порція води не стане прозорою.
Крупа, замочена і промита в окропі, буде злипатися сильніше, ніж промита і замочена в теплій воді. Чим довше варіння рису і більше рідини в каструлі — тим більше буде злипатися продукт. Переварений рис завжди злипається сильніше, ніж недоварений.