звичайні пропорції цукру і плодів — 1:1 — не завжди актуальні при варінні варення з полуниці. Куди важливіше солодкість і соковитість ягоди. Якщо ягода солодка і щільна, можна відступити від правила і варити в пропорції 1:0,7. В цьому випадку і варення буде добре зберігатися, і ягоди в заготівлі будуть щільними рядами утрамбовані в банки. А ось якщо ягода соковита, але не дуже солодка, то сиропу вийде багато, і його потрібно буде або виварювати, щоб варення стало густішим, або згущувати додаванням великої кількості цукру. Довга варіння не йде на користь варення, а велика кількість сиропу псує його зовнішній вигляд. Ось тут і можна варіювати консистенцію варення кількістю цукру — іноді доводиться додавати і 1,5 кілограма цукрового піску на кожен кілограм полуниці. Є й інший варіант — використовувати в якості згущувача не цукор, а пектин. Звичайно, сироп в цьому випадку нікуди не дінеться — він просто стане густим, желеподібним, — але це часто рятує ситуацію. Цукру в цьому випадку можна додати куди менше, зате збереження заготовки стане тільки вище. В продовження теми, почитайте, Як додати пектин в варення .
іноді в силу різних причин до полуниці потрібно покласти цукру менше, ніж зазвичай — наприклад, 1:0,5. Тоді просто зберігайте варення в холодильнику, щоб не ризикувати його збереженням.