⏰ як варити яйця всмятку по хвилинах. В яку воду класти, як правильно варити круто і некруто.

Як варити яйця всмятку?

04:00
Яйця вимити, викласти в каструлю з холодною водою і поставити на вогонь, для варіння некруто досить почекати 2 - 4 хвилини після закипання води. Потім викласти яйця під холодну воду і очистити.

Як варити яйця всмятку

продукти
Яйця — 5 штук
Вода — 1 літр
Сіль — 1 столова ложка

варіння яєць всмятку в каструлі на плиті

  • у каструлю покласти 5 яєць, налити 1 літр холодної води, додати 1 столову ложку солі і поставити каструлю на середній вогонь.
  • варити 3 хвилини після закипання води.
  • накрити каструлю кришкою, залишивши невелику щілину, потім притиснувши кришку рушником, злити воду, в якій варилися яйця.
  • обдати яйця холодною водою.

варіння яєць всмятку в мультиварці
У чашу мультиварки покласти яйця і налити воду, щоб вона покривала яйця зверху на 1 сантиметр. Час варіння 5 хвилин на режимі « варіння на пару». Готові гарячі яйця перекласти в миску і обдати холодною водою.

Фкуснофакти

— яйця всмятку подають в шкаралупі, поставивши тепле яйце на спеціальну підставку. Потрібно звільнити верх яйця від шкаралупи, так, щоб його можна було їсти ложкою.

— яйце некруто може бути в декількох станах : напіврідкі білок і жовток (час варіння 2 хвилини), м'який (але не рідкий) білок і рідкий жовток (час варіння 3 хвилини), м'який білок і напіврідкий жовток (час варіння 4 хвилини). Час варіння вказано для яєць 1 категорії, час варіння яєць меншого розміру потрібно зменшити, а великих – збільшити на 1 хвилину.

— варять яйця всмятку на невеликому вогні , при занадто інтенсивному нагріванні вони лопнуть.

— для варіння яєць не варто брати велику каструлю, яйця повинні щільно лежати одне до іншого, а не переміщатися по дну каструлі і не битися один об одного.

— яйця можна занурювати не в холодну воду, а в окріп за допомогою столової ложки. Щоб яйця не лопнули, їх потрібно попередньо зігріти (на 5 хвилин занурити в гарячу воду) або проколоти тупий кінець яйця (там знаходиться повітря, який через прокол буде виходити з яйця, компенсуючи зростаючий тиск).

калорійність 1 яйця всмятку (50 грам) близько 80 ккал. Яйце некруто легко засвоюється організмом-на його перетравлення витрачається не більше 2-х годин. Через високий вміст холестерину в яєчному жовтку не рекомендується вживати більше 5 яєць в тиждень.

подивіться загальні правила варіння курячих яєць !

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?