Як варити зелену гречку
знадобляться — гречка, вода
1. Перед приготуванням крупу потрібно ретельно перебрати, вибравши рослинний сміття.
2. Під проточною холодною водою промити крупу кілька разів. Це зробить її розсипчастою після варіння.
3. Висипати зелену гречку в каструлю.
4. У ємність з крупою влити воду, щоб вона зникла на 2-3 сантиметри.
5. Додати сіль, з розрахунком на 1 склянку зеленої гречки — половину чайної ложки солі.
6. Поставити каструлю з крупою на повільний вогонь і довести до кипіння.
7. Варити крупу 15 хвилин.
Рецепт зеленої гречки з овочами
продукти
зелена гречка — 1 стакан (170 грам)
помідор — 2 плода
болгарський перець — 1 штука
цукіні — 1 штука
морква — 1 корінець середнього розміру
Лук — 1 головка
рослинна олія — 3 столові ложки
Вода — 2 склянки
базилік і петрушка — по 3 гілочки
сіль — половина чайної ложки
як приготувати зелену гречку з овочами
1. У глибоку сковороду влити 3 столові ложки рослинної олії і на слабкому вогні розігріти.
2. Додати в ємність промиту зелену гречку, нарізані помідори, болгарський перець, цукіні, морква, цибуля і добре перемішати.
3. Смажити 5-7 хвилин на великому вогні, помішуючи.
4. Влити в сковороду 2 склянки води, щоб крупа і овочі зникли на 2-3 сантиметри, і довести до кипіння.
5. Висипати в сковороду половину чайної ложки солі, перемішати, накрити кришкою і варити 25 хвилин.
6. По закінченню часу, відкрити кришку і висипати в сковорідку подрібнену зелень.
7. Добре перемішати і можна вже подавати до столу.
Фкуснофакти
— зелена гречка — це ядро гречки, що не піддається термічній обробці — пропарювання або обсмажуванні. Через відсутність теплового впливу зелена гречка містить більшу кількість корисних речовин, але менше зберігається. Це основні її відмінності від звичайної гречки .
— калорійність зеленої гречки — 335 ккал/100 грам крупи.
— у складі крупи є багато мінералів і елементів. За рахунок високої енергетичної цінності вважається дієтичним продуктом. Присутній компоненти, що замінюють білок м'яса, тому крупа включається в раціон вегетаріанського харчування, а проросла зелена гречка — справжні ласощі для сироїдів. Зелена гречка благотворно впливає на артеріальний тиск, підвищує еластичність стінок капілярів, зміцнює судини, позитивно впливає на роботу щитовидної залози і серця, налагоджує роботу травного тракту, сприяє виведенню токсинів і холестерину з організму.
— гречку, як культурна рослина, почали вживати в їжу більше 3 тисяч років тому в азіатських країнах. І тільки через кілька століть, була завезена в Європу, а потім в Україну. Стали її обсмажувати під час правління Микити Хрущова, за рецептом обсмажування був привезений з США.
— якщо порівнювати крупи — пропарений рис і зелену гречку, то другий продукт багато в чому перевершує рис. Рівень антиоксидантів у зеленої гречки в 76 разів більше, ніж у пропареного рису.
— зелену гречку можна пророщувати . Вона буде корисною і збереже всі свої вітаміни і корисні речовини.
— Крупу можна вживати як у вареному, так і в сирому вигляді. На відміну від коричневої гречки, Зелена має м'який смак, що нагадує смак лісових горіхів. Сира крупа швидко розмокає в роті, але не прилипає до зубів.
— При вибір продукту потрібно звертати на колір. Якщо крупа свіжа, вона буде мати світло-зелений колір. Згодом вона потемніє, але на розломі залишиться світлою. Якщо ж зберігали крупу неправильно, вона буде мати пліснявий запах.
— термін зберігання крупи 6-12 місяців.
— вартість зеленої гречки — 45 грн. за 450 грам (в середньому в Києві на червень 2020 року).