Як варити Качині шлунки
1. Качині шлунки почистити від плівок і жиру, згустків крові, помити в прохолодній проточній воді.
2. Влити 1,5-2 літри холодної свіжої води в каструлю, помістити на великий вогонь, довести до закипання.
3. Всипати в закипілу воду половину чайної ложки солі, покласти кілька горошин чорного перцю, опустити Качині шлунки, варити 1 годину.
4. Покласти пару лаврового листя за 15 хвилин до готовності.
5. Викласти Качині шлунки на друшляк, дати стекти воді.
6. Солити Качині шлунки безпосередньо при приготуванні страви з них.
Салат з качиними шлунками
продукти
Качині шлунки — 400 грам
часникові сухарики з білого хліба — 50 грам
картопля — 2 бульби
будь-який соус для салату, майонез або оливкова олія — 3 столові ложки
Лайм — пів-лимона
Салат сорту маш — 500 грам
соняшникова олія — 200 мілілітрів
Як готувати салат з качиними шлунками
1. Качині шлунки почистити від жиру, плівок, кров'яних згустків, промити в прохолодній воді.
2. Налити 1,5-2 літри свіжої холодної води в каструлю, помістити на великий вогонь, довести до закипання.
3. Покласти в воду сіль, опустити Качині шлунки, варити 1 годину.
4. Влити в сковорідку масло, розігрівати кілька хвилин на середньому вогні, обсмажувати 5 хвилин зварені Качині шлунки.
5. Картоплю почистити, нарізати на квадратики товщиною сантиметр.
6. Влити в каструлю 150 мілілітрів соняшникової олії, розігрівати на сильному вогні 3 хвилини, обсмажувати в олії картопля 15-20 хвилин, щоб зовні він покрився твердою золотистою скоринкою, а всередині став м'яким, як картопля фрі.
7. Салат маш вимити.
8. Приготувати чотири порційних чашки, в кожну викласти салат маш, зверху полити соус, викласти рівним шаром картопля фрі, зверху сухарики, полити соусом, останній шар — Качині шлунки, знову полити соусом.
9. Зверху салат скропити соком лайма.
Фкуснофакти
— щоб зняти з качиного шлунка плівку , потрібно розрізати шлунок навпіл, взяти плівку за краєчок і зняти руками або зішкребти ножем. Щоб плівка прибиралася легше, попередньо можна обдати шлунок окропом.
— калорійність качиних шлунків 143 ккал/100 грам.
— вартість качиних шлунків 100 грн./кілограм (в середньому в Києві на червень 2017 року).
— Качині шлунки особливо популярні у Франції. У цій країні їх продають консервованими, додають в супи, салати, рагу, пироги. У місті Бордо з качиними шлунками конфі готують відомий аквітанський салат — salade Landaise.