⏰ скільки варити морс з журавлини в каструлі - на якому вогні кип'ятити, коли додавати продукти, пропорції води

Скільки варити морс з журавлини?

20:00
Морс з журавлини варити 20 хвилин .

Як варити морс зі свіжої журавлини

продукти
журавлина — 1 кілограм
цукор або мед — півкіло
Вода — півтора літра

як зварити морс зі свіжої журавлини
журавлину перебрати, видаливши рослинний сміття і несвіжі ягоди. Потім журавлину подрібнити за допомогою блендера або розтерти в мисці за допомогою дерев'яної ложки/толкушки.
влити півсклянки води, перемішати, добре віджати журавлинний сік через марлю в миску. Поставити каструлю з вичавкою на вогонь, влити воду, додати цукор і перемішати. Довести до кипіння і кип'ятити на тихому вогні під кришкою 10 хвилин. Потім влити журавлинний сік і настоювати 1-2 години під кришкою, подавати теплим або прохолоджуючим.

Якщо ви робите морс з медом, мед варто додавати після кип'ятіння — і добре після цього варений морс перемішати.

Морс із замороженої журавлини

продукти
заморожена журавлина — 3 кілограми
цукор — 2 кілограми
Вода — 3 літри

як зварити морс із замороженої журавлини
журавлину, не розморожуючи, викласти в миску, потовкти, віджати, влити воду і всипати цукор. Довести до кипіння і варити 2 хвилини на тихому вогні без кришки.

Фкуснофакти

— до морсу з журавлини можна додати і інші ягоди: брусницю або чорну смородину.

— можна приготувати журавлинний морс простіше: для цього журавлину необхідно промити, подрібнити з цукром в блендері, розкласти по банках і заховати в холодильник. У будь-який час року можна цю суміш розвести теплою кип'яченою водою і отримати вітамінний корисний напій.

— якщо до морсу додати 2 чайні ложки розведеного в холодній воді крохмалю, вийде журавлинний кисіль.

— за рахунок додавання в морс журавлинного соку, не схильного кип'ятіння, напій зберігає багато корисних речовин, наприклад, вітамін С.журавлинний морс добре допомагає при перших ознаках застуди, ангіни, запальних захворюваннях, при весняному та осінньому авітамінозі, сприяє зниженню підвищеної температури тіла при захворюваннях.

— до журавлинного морсу можна додати дрібку кориці і апельсинові кірки.

— Людям, що страждають від печії і мають гастрит з підвищеною кислотністю, не рекомендується часто вживати журавлинний морс.

— журавлинний морс може зберігатися в холодильнику 2 дні в закритій ємності.

— калорійність журавлинного морсу — 26 ккал/100 грам.

— вартість замороженої журавлини в середньому в Києві на Червень 2020 року — від 125 грн./300 грам.

— журавлинний морс можна готувати без кип'ятіння. Завдяки бензойної кислоти, що міститься в ягодах, він прекрасно буде зберігатися.

— для приготування напою з максимальним вмістом вітамінів потрібно розчавити ягоди дерев'яним товкачем і залити холодною кип'яченою водою, замість цукру додати мед. Дати напою настоятися 3 години.

— у журавлинному Морсі багато калію, фосфору і кальцію. У напої містяться залізо, марганець, мідь, молібден. Вони нормалізують склад крові, покращують роботу серцевого м'яза, повертають еластичність шкірі. Журавлинний морс зміцнює імунітет, має бактерицидну і жарознижувальну властивостями.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?