відварювання опеньків є бажаною процедурою перед подальшим обсмажуванням, тушкуванням і приготуванням по більш складним рецептами. Відваривши гриби в підсоленій воді, їх також можна смажити з картоплею, запікати, робити Паштет і ікру, додавати в начинку пирогів, в печеню. Якщо грибів дуже багато, можна зробити заготовку опеньків. Варіантів багато: посушити, зварити ікру, засолити і замаринувати .
для самих різних страв молоді грибочки досить проварити 20 хвилин після закипання, зрілі і великі екземпляри варто потримати довше – близько 40 хвилин. У холодильнику готовий продукт може зберігатися не більше двох діб, а в морозилці — близько року. Їх можна залишити ціленькими або порізати поздовжніми рівними смужками, відокремивши шапочку і ніжку. А після варіння можна готувати опеньки за рецептами. Грибний суп, складний салат з додаванням декількох інгредієнтів, овочеве рагу, якому опеньки додадуть особливу пікантність, соус до макаронів або рису — опеньки універсальний і популярний компонент багатьох страв.