Як приготувати соус Айолі
змішати сік половини лимона, 2 жовтки курячих яєць, 2-3 зубці часнику і склянку оливкової олії. Приправити і посолити, збити і залишити в холодильнику на 5 хвилин.
Як варити блюдо Айолі
продукти
філе тріски — півкіло
ріпчаста цибуля — 1 штука
картопля — 500 грам
морква — 500 грам
стручкова квасоля — 500 грам
яйця — 6 штук + 2 жовтки
часник — 8-10 зубчиків
сіль — за смаком
оливкова олія — півтори склянки
лимонний сік або оцет — 2 чайні ложки
як варити Айолі
1. Ріпчасту цибулю очистити від лушпиння і розрізати на 4 частини; картоплю очистити і порізати кубиками стороною 2 сантиметри.
2. У каструлю з підсоленою киплячою водою покласти четвертинки цибулини і шматочки картоплі, варити на повільному вогні 10 хвилин.
3. Викласти овочі шумівкою на тарілку.
4. Нарізану великими кружечками моркву покласти в той же відвар і варити 10 хвилин, потім викласти до картоплі.
5. Потім тут же відварити квасолю протягом 6 хвилин, викласти на блюдо до овочів.
6. Потім у відвар покласти шматочки філе тріски, варити не більше 7 хвилин.
7. 6 яєць зварити круто, очистити, розрізати на половинки і укласти також на блюдо.
8. Блюдо нещільно укрити фольгою і відставити.
9. Потовкти часник з сіллю до консистенції пюре, додати 2 сирих яєчних жовтки і перемішати до однорідності.
10. Продовжуючи заважати в одну сторону (По або проти годинникової стрілки), по чайній ложці вводити оливкову олію.
11. Коли буде використана половина масла, додати лимонний сік (або оцет).
12. Продовжити додавати масло, перемішуючи — тепер можна вливати його трохи швидше.
13. Приправити сіллю і перцем за смаком.
14. Подати відварені рибу і овочі з соусом, передбачається кожен шматочок перед кусом вмочати в нього.
Фкуснофакти
— «Айолі» (Aioli або Grand Aioli) називають повноцінне блюдо з відварених овочів і риби, приправлених соусом. Також терміном« Айолі » зазвичай називають соус з часнику і оливкової олії, поширений у великій мірі на північному узбережжі Середземномор'я. Подають до відварених овочів, риби, морепродуктів і м'яса.
— традиційно Айолі готують з солоною тріскою. Щоб позбавити рибу від надлишку солі, її замочують у воді на 16 годин, кожні 4 години змінюючи воду.
— замість тріски можна використовувати смажену баранину або курку, восьминоги, мідії або равликів.