як варять калтик
оброблений калтик використовується для варіння хаша. Для цього його треба вимочувати разом з рубцями і частиною яловичої ноги (в народі званої «мотолижка») в підсоленій холодній воді. Час вимочування - 6 годин. Далі зварити калтик з нарубаної мотолижкой і очищеної цілої цибулиною, додати подрібнені рубці, зварені окремо. Продовжувати варити до готовності, загальний час варіння – 6 годин. Також очищений калтик разом з іншими сортами м'яса використовується для холодцю, який варять традиційним способом протягом 5-6 годин.
що готують з калтика?
Калтик — один з видів м'ясних субпродуктів, які отримують при забої тварин. Це частина трахеї худоби (частіше яловичини, рідше свинини), що представляє собою хрящову трубку, що складається з кілець. На відміну від інших субпродуктів, калтик порівняно рідко вживають в їжу для людей. Однак хрящі, з яких він складається, мають високі желирующими властивостями і тому використовуються для холодців . Підготувати субпродукт для варіння потрібно так: очистити від крові і слизу, видалити залози внутрішньої секреції, ретельно промити. Калтик має дуже низьку ціну, тому для здешевлення раціону він підходить як не можна ДО РЕЧІ.
Калтик собакам
Калтик можна використовувати як добавку-ласощі до раціону при натуральному харчуванні собакам. Незважаючи на деяку кількість м'ясної обрізи, харчова цінність калтика для тварин невисока. Але в ньому є колаген і кальцій, корисні для собак, особливо цуценят від 6 місяців. М'яка хрящова тканина сприяє розвитку жувальної функції. Деяким собакам калтик не до смаку, але для багатьох він стає улюбленими ласощами. Давати калтик в сирому вигляді можна, якщо собака вже звична до такої їжі. Перед цим його слід підготувати — надати заморожуванню і потім розморозити, або поварити кілька хвилин. Крім того, ветеринари рекомендують розрізати хрящову трубку вздовж, перш ніж дати субпродукт собаці. Якщо тварина не отримувало такої їжі раніше, підготовлений калтик рекомендується відварити.