Зур-белиш. Татарський закритий пиріг з картоплею і м'ясом

13 6 30 хв. 180 хв.

Перепробувавши за час свого дитинства і юнацтва неймовірне кількість белишей від різних господинь, хочу сказати, що на мій безумовно бездоганний смак, це блюдо на голову перевершує будь-які страви для святкового столу. Спробуйте приготувати цей пиріг, і, я впевнений, зур-белиш підкорить вас з першої ложки!

Продукти
  • Для тіста:
  • Борошно пшеничне — 2 склянки, Сметана — 1 склянка
  • Маргарин або гусячий жир — 50 г
  • Сіль — 1 ч. л.
  • Сода — 1/2 ч. л.
  • Для начинки:
  • Картопля — 1,5 кг
  • М'яса (гусятина, або яловичина, або курятина) — 0,5 кг
  • Ріпчаста цибуля — 0,5 кг
  • Лавровий лист
  • Сіль — за смаком
  • Перець чорний — за смаком
  • М'ясний бульйон — 1,5 склянки
Приготування

Як робити: Зур-белиш. Татарський закритий пиріг з картоплею і м'ясом? Дуже просто читайте далі...

Є в кожній національній кухні страви, які можна сміливо назвати культовими. І навколо таких страв найчастіше розгортаються численні баталії. Відбуваються ці баталії часто тому, що одним людям пощастило спробувати таке культова страва у виконанні чудового, а іншим ні. Що я маю на увазі? Ну, наприклад, у Середній Азії це плов, в російській кухні, на моє глибоке переконання — грибні щі з квашеної капусти. В татарської кухні це, безумовно, белиш. Або правильніше сказати зур-белиш.

Я, народившись і проживши перші сімнадцять років свого життя в Татарії (так, тоді вона ще так називалася), не зможу назвати іншого блюда, навколо якого накручено більше традицій, прикмет, приказок тощо.

Наприклад, якщо хочуть показати недбальство господині, про неї кажуть: коли ні зайди до неї в гості, вона завжди скаже «Шкода, що вчора не зайшов. Вчора якраз бэлиш був». Ясна річ, що нікому так і не вдається застати це чарівне «вчора».

На весіллях жінки з рідні нареченого виставляють свої бэлиши на столи родні з боку нареченої і навпаки.

Про умелости господині судять по двом речам – белишу і тонкощі розкочування нею локшини.

Перепробувавши за час свого дитинства і юнацтва неймовірне кількість белишей від різних господинь, хочу сказати, що на мій безумовно бездоганний смак, це блюдо на голову перевершує будь-які страви для святкового столу. При всій його очевидній неказистости.

Приготування:

На початковому етапі, приблизно 30 перших хвилин випікати при 200 градусах (до початку зарум'янювання).

Почав пиріг зарумяниваться — накрити мискою або фольгою і зменшити температуру до 180 градусів.

Коли з'явиться аромат (приблизно через годину-півтора після початку випікання), влити киплячий бульйон і продовжувати випікати під фольгою до готовності.

Після додавання бульйону пиріг готується приблизно півтори-дві години.

Важливості:

1. Найсмачніший белиш виходить з гусятини. В начинку для такого пирога варто додати гусячих шкварок і влити гусячий бульйон. В тісто – гусячий жир.

Друзі мої! Якщо ви є прихильниками здорового харчування, краще зовсім не готувати це, безумовно дуже калорійне блюдо, ніж готувати, змінюючи кількість жирової складової в тесті!

2. Маргарин, зізнатися чесно, відчутно знижує смакові характеристики страви. Зменшення ж жирів і зовсім переводить цей пиріг в розряд невиразною нямки.

3. Найсмачніші белиши, що довелося мені спробувати, готувалися майстринями, які нарізали картоплю і цибулю кубиками зі стороною менше п'яти міліметрів, а м'ясо — шматочками не більше одного кубічного сантиметра. На жаль, чим більше нарізка, тим більше це схоже на тушковану картоплю з м'ясом і тим менше — на шедевр татарської кухні.

4. Чим насиченіший використовуваний бульйон, тим яскравіше смак страви. І не шкодуйте бульйону! Сухий усередині белиш – це навіть не полбелиша.

Покрокове приготування

Шаг №1

Мені до татарських майстринь далеко і ріжу я не дуже акуратно, тому на відео ви можете бачити шматочки від чотирьох до шести, а те і семи міліметрів.

Шаг №2

Тісто розділити на дві частини, розкачати в листи, один лист укласти в змазану жиром сковорідку (форму), так, щоб тісто звисало з країв, викласти начинку.

Шаг №3

Накрити другим листом тесту, зрізати зайве тісто з країв, пиріг защипнути. У центрі зробити отвір діаметром 3-5 див Із залишків тіста зробити кришечку і накрити отвір. Також залишками тіста можна пиріг прикрасити.

Шаг №4

І на завершення. ) Зберіться з духом, спробуйте приготувати, і цей пиріг, я впевнений, підкорить вас з першої ложки!

Вгору