Варення з суниці лісової

3 60 хв. 600 хв.

Варення з суниці — рецепт, для якого використовуються ягоди, зібрані безпосередньо в день приготування. Варити варення з суниці лісової можна двома способами.

Продукти
  • *На банку місткістю 1 л:
  • Суниця — 1 кг
  • Цукор — 0,9-1,3 кг
  • Лимонна кислота — 1-2 г
Покрокове приготування

Шаг №1

Готують продукти для варення з лісової суниці.

Шаг №2

Як приготувати варення з суниці лісової:

Перший спосіб.
Ягоди перебирають, миють, очищають від плодоніжок і чашолистків. Кладуть суницю в таз, пошарово пересипаючи цукром, і ставлять в прохолодне місце на 6-8 годин.

Шаг №3

Потім варять варення з лісової суниці до готовності. Під час варіння чергують нагрівання з охолодженням: нагрівають ягоди до кипіння, після чого знімають таз з вогню на 15-20 хвилин, потім знову доводять до кипіння, кип'ятять кілька хвилин і охолоджують 15 хвилин. Цю процедуру повторюють кілька разів (2-3 рази).
Варення з лісової суниці легко зацукровується. Щоб уникнути цього, незадовго до кінця варіння додають лимонну кислоту (1-2 г на 1 кг очищених ягід).

Шаг №4

Другий спосіб.

Готують 50% сироп. Для цього змішують 900 г цукру і 900 мл води.

Шаг №5

Кип'ятять до повного розчинення цукру.

Шаг №6

Перебрані ягоди заливають гарячим 50-відсотковим цукровим сиропом і залишають на 3-4 години.

Шаг №7

Після чого доварюють варення з лісової суниці до готовності (15-20 хвилин).

Шаг №8

Додають лимонну кислоту.

Шаг №9

Банки ретельно миють і прогрівають (наприклад, в духовці).

Довівши температуру кипіння сиропу до 104-105°С, гаряче варення фасують у підготовлені гарячі банки і стерилізують: півлітрові- 15 хвилин, літрові — 20 хвилин.

Шаг №10

Варення з суниці лісової зберігають у темному місці.

Вгору