Цей рецепт варення зі сливи дає рекомендації для різних приватних випадків варіння варення зі сливи — з кісточкою або без, з крупно - чи дрібноплідної, з щільних або ніжних плодів.
Як робити: Варення зі сливи? Дуже просто читайте далі...
При переробці великоплідних злив їх можна не наколювати, а розрізати ножем по борозенці на дві половинки, видаляючи при цьому кісточки. У цьому випадку сливи обварювати у воді не слід.
Варення зі сливи великоплідної варять у два прийоми. Спочатку сливи заливають сиропом середньої густоти (1,2 кілограма цукру на 3,5 склянки води), варять 5 хвилин па слабкому вогні і витримують 6-8 годин. Потім відокремлюють сироп від плодів, злегка його уварюють, кладуть назад плоди і варять до готовності, періодично видаляючи піну.
Дрібноплідні сливи—аличу, ткемалі — варять в один чи два прийоми без попередньої витримки. На 1 кілограм дрібноплідних злив беруть 1,5 кг цукру. Для приготування сиропу цукор розчиняють у 3 склянках води. У варення з слив малокислых сортів додають при останній варінні трохи лимонної кислоти (2 грами на кілограм цукру).
Проварені, наколоті або розрізані плоди заливають гарячим цукровим сиропом (на 1 кілограм підготовлених плодів беруть 1,2 кілограма цукру). Цукор додають у вигляді сиропу в два прийоми. Сливи заливають спочатку цукровим сиропом слабкою густоти (800 грамів цукру на 2,5 склянки води). Залиті гарячим сиропом сливи витримують в мисці або тазу 3— 4 години, після чого приступають до варіння. Варять варення зі сливи при температурі 90 градусів протягом 5 хвилин, не допускаючи кипіння маси. Потім варення зі сливи витримують у прохолодному місці 8-10 годин.