Варення зі сливи

2

Цей рецепт варення зі сливи дає рекомендації для різних приватних випадків варіння варення зі сливи — з кісточкою або без, з крупно - чи дрібноплідної, з щільних або ніжних плодів.

Продукти
  • Слива — 1 кг
  • Цукор — 1,2 кг
  • Вода — 3 склянки
Приготування

Як робити: Варення зі сливи? Дуже просто читайте далі...

При переробці великоплідних злив їх можна не наколювати, а розрізати ножем по борозенці на дві половинки, видаляючи при цьому кісточки. У цьому випадку сливи обварювати у воді не слід.

Варення зі сливи великоплідної варять у два прийоми. Спочатку сливи заливають сиропом середньої густоти (1,2 кілограма цукру на 3,5 склянки води), варять 5 хвилин па слабкому вогні і витримують 6-8 годин. Потім відокремлюють сироп від плодів, злегка його уварюють, кладуть назад плоди і варять до готовності, періодично видаляючи піну.

Дрібноплідні сливи—аличу, ткемалі — варять в один чи два прийоми без попередньої витримки. На 1 кілограм дрібноплідних злив беруть 1,5 кг цукру. Для приготування сиропу цукор розчиняють у 3 склянках води. У варення з слив малокислых сортів додають при останній варінні трохи лимонної кислоти (2 грами на кілограм цукру).

Покрокове приготування

Шаг №1

Продукти для варення з слив перед вами.

Шаг №2

Як приготувати варення зі сливи:

У слив перед варінням видаляють плодоніжки, відбраковуючи пошкоджені, м'яті і биті плоди. Плоди миють у холодній проточній воді.

Шаг №3

Сливи шпарять в друшляку гарячою водою 3-5 хвилин при температурі 75-80 градусів.

Шаг №4

Після чого плоди наколюють (при варінні варення зі сливи з кісточкою).

Шаг №5

Варять сироп слабкою густоти (800 грамів цукру на 2,5 склянки води).

Шаг №6

Проварені, наколоті або розрізані плоди заливають гарячим цукровим сиропом (на 1 кілограм підготовлених плодів беруть 1,2 кілограма цукру). Цукор додають у вигляді сиропу в два прийоми. Сливи заливають спочатку цукровим сиропом слабкою густоти (800 грамів цукру на 2,5 склянки води). Залиті гарячим сиропом сливи витримують в мисці або тазу 3— 4 години, після чого приступають до варіння. Варять варення зі сливи при температурі 90 градусів протягом 5 хвилин, не допускаючи кипіння маси. Потім варення зі сливи витримують у прохолодному місці 8-10 годин.

Шаг №7

Після вистойки в таз додають решту кількість цукру (400 грамів на 0,75 склянки води) і варять варення до готовності (15-20 хвилин). Якщо плоди дуже ніжні і швидко розварюються, то після 5-хвилинної варіння їх потрібно ще раз поставити на 3-4 годинну выстойку.

Шаг №8

Потім на друшляку плоди треба відокремити від сиропу, а сироп уварити до більшої густоти (10-20 хвилин на маленькому вогні).

Шаг №9

Плоди знову помістити в уварений сироп і варити варення з слив до повної готовності (15-20 хвилин).

Шаг №10

Варення зі сливи готово.
Приємного апетиту!

Вгору