Навариста юшка з рисом

10

Якщо ви любите рибні страви, часто готуєте рибне філе і котлети, то у вас повинні залишатися рибні голови, хребти і хвости. Частини риби можна заморожувати, а потім одним махом розморозити і зварити смачний наваристий рибний бульйон. Пропоную приготувати ситну юшку з рисом.

Продукти
  • Риб'ячі голови/хвости/хребти — 1,8-2 кг
  • Риба з малою кількістю кісток, будь — 2-3 великих шматки
  • Картопля — 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 2 шт
  • Морква — 2 шт
  • Рис — 50 г
  • Зелень кропу — 1 пучок
  • Олія — для смаження
  • Сіль — за смаком
  • Перець чорний — за смаком
Покрокове приготування

Шаг №1

Шаг №2

Для наваристого бульйону потрібно взяти голови, хвости і хребти морський та/або річкової риби. Підійде товстолобик, щука, судак і т. п. У мене було 1,8 кг таких рибних частин, з них 4 великі голови товстолоба і одна голова судака.

Шаг №3

Всю рибу скласти у велику каструлю, залити водою, щоб вона приблизно на 1 см не покривала верхній шар. У мене пішло 2 літра. Довести до кипіння.

Шаг №4

Тим часом на одній цибулині зробити хрестоподібний надріз, не дорізуючи її до кінця.
Одну моркву розрізати навпіл.

Шаг №5

З вскипевшего бульйону зняти коричневу піну. Покласти в каструлю лук і розрізану моркву.
Варити бульйон, не накриваючи каструлю кришкою, близько 20 хвилин. За цей час більша частина рідини повинна википіти.

Шаг №6

Тим часом цибулю порізати кубиками.

Шаг №7

Моркву нарізати півмісяцем.

Шаг №8

Обсмажити цибулю і моркву на невеликій кількості олії до прозорого стану лука, але не засмажувати овочі. Зняти сковороду з плити.

Шаг №9

Юшку процідити через сито. З двох літрів повинно залишитися не більше 1,2 літра. Якщо вийшло більше, то каструлю з вже готовим бульйоном потрібно поставити на вогонь і виварювати рідину до потрібного обсягу.

Шаг №10

Поки бульйон знову закипає, потрібно порізати картоплю великими шматками.

Шаг №11

Кріп дрібно порубати, відкласти в сторону.

Шаг №12

Рис промити. У киплячий бульйон викласти картоплю і насипати рис.
Варити картоплю 10 хвилин, потім викласти шматочки риби, смажені овочі і кріп. На цьому етапі посолити і поперчити вуха.

Шаг №13

Варити суп ще 5 хвилин. А потім дістати рибу з каструлі, відкласти в сторону. Видалити кістки.
Спробувати рис на готовність, а бульйон на сіль.

Шаг №14

Якщо рис м'який і солоність вас влаштовує, то вуха можна знімати з плити і подавати в окремих тарілках. Рибу краще класти в кожну порцію.

Вгору