Ткемалі з лавашаны

13

У цьому році я пропустила сезон сливи ткемалі. Загалом, я вже розпрощалася з ідеєю зробити вряди-годи домашній соус, але тут наша неймовірний рецепт — ткемалі, зварений не зі свіжих слив, а з тклапі, a.k.a. лавашана...

Продукти
  • Лавашана (тклапі) — розміром у 3 аркуша формату А5 (з цієї кількості вийшла 700 мл баночка соусу)
  • Чабер — 1 ст. л. з гіркою
  • М'ята — 1 ст. л.
  • Коріандр — 1 ст. л.
  • Насіння зонтичного кропу — 2 ч. л.
  • Дроблена зелена паприка — 2 ст. л.
  • Перець (чіпотле) — 1 ч. л.
  • Перець чилі — 1 / 2 ч. л.
  • Чорний мелений перець — 1 ч. л. (під меленим перцем розуміється змелений тільки що)
  • Сушений мелений часник — 2 ст. л.
  • Сіль
  • Цукор тростинний
  • Вода (окріп)
Приготування

Як робити: Ткемалі з лавашаны? Дуже просто читайте далі...

В домі було все, що потрібно для приготування ткемалі — коли-то я купила величезний рулон (не побоюся цього слова, там не акуратні млинці-левашики, а саме здоровенний рулон) лавашаны в тематичному магазинчику на ринку. Поступово він підходив до кінця, але для експерименту лавашаны було більш, ніж достатньо. До речі, мені пощастило купити саме ткемалевую, тому що її роблять з різних соків.

На відміну від оригінального рецепту я вирішила все робити з сушеними травами, відповідно дати потім соусу з тиждень настоятися. У наявність з відомих причин не було джусая, але я воліла ставитися до своєї задумом як до ще однієї профанації і не сильно турбуватися. Зрештою, думаю, і в Грузії у кожної господині свій рецепт.

*

Як приготувати ткемалі з лавашаны:

1. Лавашану порвала, залила окропом, дочекалася, щоб вона розбухла і размешала її до однорідності. Сіль, цукор за смаком (з переляку, кажись, цукру переклала).

2. Насіння коріандру розтерла в ступці, насіння кропу теж, перець смолола. Чомусь подумала, що фруктова кислинка чіпотле буде тут до місця. Роздроблену зелену паприку додала зовсім від балди — хотілося якийсь неоднорідності : ))

3. Втягнувши всі трави, поставила каструльку на вогонь і долила окропом до потрібної густоти з поправкою на те, що ще трохи загусне при охолодженні. Склала соус ткемалі в банку, прибрала в холодильник на тиждень настоюватися.

Ну, що я можу сказати... Зі свіжої сливи, зрозуміло, смачніше : )) Так і будь-грузинка, швидше за все, зварить краще. Але саме той аромат, який очікуєш, смак терпкий і кислий. Швидше за все, буду більше використовувати цей соус ткемалі при готуванні — ось зараз зварила харчо : ))

Вгору